Herceg Novi: Radnici hotela Riviera "odlukom" ostali bez posla

Predsjednik sindikalne organizacije Ljubo Milović ističe da je "odluka" u najmanju ruku neozbiljna i neutemeljena u zakonima Crne Gore, o čemu će obavijestiti Uniju sindikata čiji su član, Ministarstvo rada, radnu i finansijsku inspekciju
448 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2017. 16:49h

Radnici zaposleni u hotelu Club Riviera u Njivicama danas su dobili "odluku" kojom ih direktor Ričard Portugais obavještava da će hotel Riviera biti zatvoren i da su "svi radnici oslobođeni radnih dužnosti i slobodni da odu kući bez novčanih naknada, radi teške finansijske situacije".

"Od današnjeg dana 06.03. 2017 godine smatraće se da niste više zaposleni u Riviera Menagment and Development Resort - RMDR doo", navodi se u Odluci koja je dostavljena devetorici od 12 zaposlenih. Jedan radnica je na porodiljskom odsustvu, a dvojica radnika su zaposlena na određeno vrijeme u drugoj firmi - Riviera Tourist and Hotel Menagment.

Predsjednik sindikalne organizacije Ljubo Milović ističe da je "odluka" u najmanju ruku neozbiljna i neutemeljena u zakonima Crne Gore, o čemu će obavijestiti Uniju sindikata čiji su član, Ministarstvo rada, radnu i finansijsku inspekciju.

Najavljuje da će tužiti vlasnika firme Riviera Menagment and Development Resort - RMDR doo., zato što nisu primili zarade od početka godine, a plate za posljednja tri mjeseca prošle godine dobili "na ruke", bez uplaćenih poreza i doprinosa , kao i što su bez posla ostali "odlukom".

"Nismo dobili knjižice u kojoj bi nam bio zaključen radni odnos i upisan radni staž”, ističe Obrad Kišić koji u maju stiče uslove za penziju.

On je kao konobar 40 godina radio u HTP Boka koja je privatizovana 2004. godine kada ga je sa još oko 50 kolega, "preuzela" firma RMDR. U hotelu Riviera je prije privatizacije bilo stalno zaposleno 30 radnika, a u sezoni bi bilo angažovano još 100 radnika.

Supružnici Vesna i Stjepo Peruško zajedno imaju preko 80 godina radnog staža.

"Prvi put sam u hotel Rivieru, koji je tada radio u sastavu HTP Boka, došla kao učenica na obaveznu radnu parksu, tu mi je bilo i prvo radno mjesto na kome sam ostala do danas", priča Vesna i ističe da kraj radnog vijeka, završava bez otpremnine, bez stana i na nehuman način.

Njen suprug Stjepo podsjeća da su sa dvoje djece i sa još dvije porodice, prije nekoliko iseljeni iz montažnih kuća u Njivicama u kojima su živjeli 28 godina i koje su bile vlasništvo HTP Boka, odnosno RMDR. Iako im je novi vlasnik obećao da neće ostati bez krova nad glavom, i danas žive kao podstanari.

I Danka Antić je kao i većina starijih kolega cijeli radni vijek provela u HTP Boka, a kasnije u firmi koja je privatizovala hotel Riviera u Njivicama. Samohrana je majka sa dvoje djece, bez stana, sa kreditima i sada bez posla.

Zaposleni ističu da su stekli utisak da vlasnici nisu bili zainteresovani za poslovnu politiku hotela.

"Kada bih dobio ovakav objekat, uz dobre saradnike i na današnjem turističkom tržištu uspjeli bi da obezbijedimo bolju popunjenost i veće porihode", tvrde zaposleni.

Izvršni direktor Franc Jozef Šalev Hakohen je zaposlene obavijestio da više ne moraju da dolaze na posao, ali radnici poručuju da će dolaziti, jer "odluku" ne smatraju otkazom.

"Mi svaki dan dolazimo na posao, kao i ranijih godina u zimskom periodu, od 8 do 16 sati. Ostali dio dana o imovini firme brinu radnici Security guard. Oni su nam prenijeli da im vlasnik RMDR duguje 15.000 eura i da su mu saopštili da će, ako ne budu isplaćeni za tri dana, napustiti Njivice. Ko će tada brinuti o vrijednoj imovini: hotelskom inventaru, opremi u kuhinji,…” pitaju zaposleni.

Izraelska kompanija JT Investment sa sjedštem u Hong Kongu privatizovala je hotel 2004. godine, koji je radio u sastavu HTP Boka i za objekat u Njivicama platila 1,2 miliona eura. Isticali su da su u renoviranje i opremanje hotelskog kompleksa, koji nikada nije završen, uložili 15 miliona eura, pet puta više od ugovorenih obaveza prilikom privatizacije. Već tada su se javile sumnje da je taj iznos uveličan nekoliko puta.

Imovina prvobitno procjenjena na pet, a potom na 15 miliona eura

Kada je, prije nekoliko godina, vlasnik firme RMDR odlučio da digne kredit, trebala mu je procjena imovine - hotela Riviera u Njivicama koju je ponudio kao zalog. Prvobitni procjenitelj koga je angažovao i koga su "Vijesti" kontaktirale, cjelokupnu imovinu procijenio je na pet miliona eura.

Nezadovoljni tom procjenom, vlasnici angažuju novog procjenitelja (uslužni procjenitelji, kako ih u žargonu zovu) koji je zaključio da imovina vrijedi 15 miliona eura. Na osnovu te procjene, oni kod Hypo Alpe-Adria Banke podigli kredit- spekuliše se u visini od oko 12 miliona eura. Vijesti nezvanično saznaju da su zbog nemogućnosti da vraćaju kredit ostali bez založenog hotela.

Osnovali još jednu firmu da izbjegnu plaćanje obaveza državi?

Firma Rivera Tourist and Hotel Menagment u kojoj je Richard Portugais izvršni direktor osnovana je kako bi se izbjeglo plaćanje obaveza državi, tvrde upućeni.

Sezonci koji su radili u hotelu Riviera zapošljavani su preko te firme, a sada je dvoje radnika angažovanih u hotelu na određeno vrijeme, zaposleno u RTHM.

Galerija

Bonus video: