U Podgorici izgrađeno 297 rampi za pristup

DF sprema predlog kako bi se popravio status osoba sa inaviliditetom
1 komentar(a)
pristupna rampa, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
pristupna rampa, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.03.2017. 15:18h

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević kazao je da je Glavni grad izgradio 297 rampi za pristup osobama sa invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Rakočević je, odgovarajući na odborničko pitanje Biljane Genić (DF), kazao da su, četiri semaforisane raskrsnice, od ukupno 11, opremljene zvučnim modulima za potrebe slabovidih osoba.

“ U budućem periodu, planirano je da shodno Pravilniku o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti, započnemo prilagođavanje stajališta potrebama ovih lica”, kazao je Rakočević na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta. On je istakao da su Akcionim planom prilagođavanja objekata u vlasništvu Glavnog grada, za pristup kretanju i upotrebu licima smanjene pokretljivosti, kao prioritetni, izvedeni radovi na izgradnji prilaznih rampi na raskrsnicama i pješačkim koridorima utvrđenim pomenutim planom i drugim prioritetnim lokacijama.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Srđan Raičević je na istoj sjednici saopštio da nijedan trenutno slobodan poslovni prostor u vlasništvu Glavnog grada ne zadovoljava uslove pristupačnosti za osobe sa senzornim i fizičkim invaliditetom.

Genićeva je kazala da Raičević nije saopštio koliki je broj poslovnih prostora, ni adrese na kojima se nalaze.“Očekujemo dopunu odgovora, kako bismo mogli kao odbornički klub da dobijeni odgovor koristimo za formiranje predloga...”, kazala je Genićeva.

Bonus video: