Herceg Novi treći grad u Crnoj Gori po učestalosti nasilja u porodici

Jerotić ističe da su priredili priručnik “ Plan zaštite od nasilja u porodici” u kome se žrtvi savjetuje kako da zaštite sebe i djecu, uz listu najvažnijih brojeva telefona
52 pregleda 3 komentar(a)
Tribina Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Tribina Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.02.2017. 14:54h

Po broju poziva SOS službi za žrtve nasilja, Herceg Novi je treći grad u Crnoj Gori po učestalosti nasilja, čulo se na sinićnjoj tribine protiv porodičnog nasilja koju je organizovala NVO “Pandora” pod sloganom “Ne ćuti! Ne trpi! Prijavi!” .

Prema podacima Centra bezbjednosti u Herceg Novom su za posljednje tri godine registrovana 323 slučaja nasilja u porodici i porodičnoj zajednici, lani je bilo 79 prijava. Od toga su 24 slučaja procesuirana kao krivična djela , a 154 kao prekršajna.

“Građanstvo ne pridaje veliku pažnju ovom problem koji je svakodnevica velikog broja žena i u našem gradu”, kazao je Aleksandar Jerotić, predsjednikNVO Pandora, ističući da organizovanjem tribina i seminara žele podići svjest , pomoći ljudima im da prepoznaju nasilje, da imaju hrabrosti da ga prijave i da znaju kome se mogu obratiti za pomoć.

Jerotić ističe da su priredili priručnik “ Plan zaštite od nasilja u porodici” u kome se žrtvi savjetuje kako da zaštite sebe i djecu, uz listu najvažnijih brojeva telefona.

Psihološkinja hercegnovskog Doma zdravlja Jelena Pejović je govorila o razločitim oblicima nasilja , ističući da je “fizičko nasilje najlakše prepoznati, ali da ne treba umanjiti značaj verbalnog( riječ zna biti jača i od mača) ili ekonomskog nasilja. Ekonomska zavisnost je možda najveći razlog zašto žrtve trpe nasilje i dugo ostaju u nezdravoj zajednici”, istkla je Pejović.

“Društvo je zatvoreno i okrutno prema žrtvi , više nego prema nasilniku, ona je ta koju svi poslije ispituju i koja stalno objašnjava, , koja nailazi na nerazumijevanje, , strah, osjećaj nemoći i nesigurnosti, ,objašnjava Pejović poručujući da “ne treba čekati pravi trenutak nda se nasiljer prijavi, već istog momenta kada se ono desi.

NVO Pandora će, najavljuje Jerotić, u toku godine sprovesti više seminara na temu “Kako postupati sa žrtvom nasilja”, kojim će obuhvatiti zaposlene u sudstvu, policiji, centrima za socijalni rad, zdravstvu i školstvu.

Bonus video: