Majke najavile protest: Pokušaće da nas iscrpljuju, nećemo to dozvoliti

„Nećemo odustati od našeg zahtjeva bez obzira na pritiske. Ovo je naša borba. Ostajemo tu dan- noć, prevoz će biti organizavan iz gradova“, rekla je Savović
105 pregleda 57 komentar(a)
majke, najava protesta, Foto: PR Centar
majke, najava protesta, Foto: PR Centar
Ažurirano: 28.02.2017. 18:33h

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece, koje su najavile protest za četvrtak ispred parlamenta, poručle su da neće odustati od zahtjeva za ukidanjem zakona kojima im se smanjuje iznos naknade. Protest će, kako je najavljeno, biti održan u četvrtak u 12 sati, a Ministarstvo unutrašnjih poslova ga je odobrio na sedam dana. Članica Koordinacionog odbora, Željka Savković, rekla je da će majke Crne Gore braniti zagarantovano i stačeno pravo i neće dozvoliti kategorizaciju žena. „U ovome je više od 22 hiljade majki - sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, žena koje su se odrekle penzije i uzele naknadu ikoje su to pravo stekle po osnovu radnog odnosa. U ovome želimo da stanemo iza svake majke podjednako“, rekla je Savković na konferenciji za novinare.

Kako je navela, na protestu očekuju podršku svake majke u Crnoj Gori. „Nijedna podrška neće biti odbijena bilo od NVO sektora, političkog subjekta, bilo od svakog punoljetnog građanina. Tu smo za čitavu crnogorsku javnost sa jednim jedinim zahtjevom – povući zakon o smanjenju nadoknade i vratiti na prvobitno rješenje iz 2016“, poručila je Savković.

Ona je rekla da će protest biti dug. „Pokušaće da nas iscrpljuju, nećemo to dozvoliti“. „Nećemo odustati od našeg zahtjeva bez obzira na pritiske. Ovo je naša borba. Ostajemo tu dan- noć, prevoz će biti organizavan iz gradova“, rekla je Savković. Rosanda Peković iz Bijelog Polja tvrdi da se naknade majkama sa troje i više djece ukidaju, jer na rješenjima piše da su one ostavrile pravo na mjesečnu naknadu, a ne doživotnu. „Što znači da je Vlada donijela izmjene i dopune zakona kako bi ukinula naknade kada im bude najpovoljnije, iako su nam na sastanku obećali da ih neće ukidati“, navela je Peković. Korisnica nakanade sa Cetinja, Ivanka Otašević, rekla je da je njihov zahtjev konačan i on se ne može mijenjati.

„Nećemo odustati od našeg zahtjeva bez obzira na pritiske. Ovo je naša borba. Ostajemo tu dan- noć, prevoz će biti organizavan iz gradova“

„Povucite izmjene zakona i poništite naknadna rješenja“, poručila je Otašević. Ona je apelovala na majke i ljude dobre volje da im se pridrže na protestu. Rosa Džudović iz Risna ocijenila je da naknade nijesu trebale da se umanje kad su već majke ostvarile pravo na njih. Jelena Babović iz Nikšića poručila je da majke ne pristaju na smanjenje naknada. „Zato pozivam sve majke koje su se našle na udaru Vlade da se sa pred tom istom Vladom istrajno i nepokolebljivo borimo za svoje stečeno prvao“, navela je Babović.

Bonus video: