Besplatno i anonimno testiranje na HIV u Podgorici

Kako je saopšteno iz Juventasa, testiranje će biti organizovano od 17 do 21 sat
403 pregleda 0 komentar(a)
Aida, AIDS, HIV, Foto: Shutterstock
Aida, AIDS, HIV, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.02.2017. 15:32h

Nevladina organizacija Juventas, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i Savjetovalištem za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje, organizovaće u utorak anonimno i besplatno testiranje na HIV, u prostorijama te organizacije.

Kako je saopšteno iz Juventasa, testiranje će biti organizovano od 17 do 21 sat.

„Kako je ranije naglašavano, u Crnoj Gori je stopa testiranja na HIV jedna od najnižih u Evropi, te je otuda neophodno uvesti testiranje u zajednici, kao ustaljenu aktivnost. Vrlo je važno da osobe koje su češće izložene rizičnim ponašanjima, mogu da se testiraju i saznaju svoj status u ranijoj fazi infekcije kako bi, u slučaju pozitivnog rezultata testa, počele sa liječenjem na vrijeme“, kaže se u saopštenju.

Testiranje u Juventasovim prostorijama, kako su pojasnili iz te organizacije, predstavlja aktivnost kojom se ova praksa želi učiniti dostupnom svim njenim građanima, a kojom se i želi uticati na smanjenje epidemije i širenje HIV-a, te omogućiti bolji kvalitet života.

„Važno je istaći da se procjenjuje da preko 400 osoba u Crnoj Gori živi sa HIV-om. Od toga preko 50 odsto ne zna za taj svoj status. Takođe, istraživanja pokazuju da osobe sa poznatim HIV statusom mijenjaju svoje ponašanje i čine seksualno ponašanje bezbjednim po sebe i okolinu koja je direktno izložena“, istakli su iz Juventasa.

U narednom periodu, kako su ukazali iz Juventasa, važno je graditi kapacitete koji bi doprinijeli da se testiranje u zajednici uspostavi kao uobičajena javno zdravstvena praksa.

Besplatno testiranje na HIV dio je projekta "Unapređenje kvaliteta usluga koje pružaju NVO grupama pogođenim HIV-om u Crnoj Gori, koji sprovodi Juventas uz podršku Kanadskog fonda, Kanadske ambasade u Beogradu.

Bonus video: