Protest oko 40 radnika Željezare: Još čekaju otpremnine

Tosčelik im je uplatio po pet hiljada eura, dok su im, kako je kazao, nadležni obećali da će im država isplatiti po deset hiljada, ali se to još uvijek nije dogodilo
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2017. 15:08h

Oko 40 bivših radnika nikšićke Željezare Tosčelik protestovalo je ispred zgrade Opštine u znak upozorenja što još uvjek nijesu dobili obećane otpremnine, što zbog pola godine nepovezanog staža imaju privremene penzije, a nekima nije uplaćen beneficirani radni staž.

Predstavnik radnika Željko Perović pozvao je predsjednika Opštine Veselina Grbovića da ih primi, ali je prvi čovjek grada pod Trebjesom u tom trenutku polagao kamen temeljac za zgradu penzionera pa nije mogao da im “domaćinski otvori vrata kuće na čijem je čelu”.

“Tražimo isplatu obećanih otpreminina, dvije trećine ukupnog iznosa, jer je Tosčelik održao riječ i uplatio trećinu. To je osnovni zahtjev protesta i od njega nećemo odustati, jer znamo da smo jedino mi diskriminisani od svih penzionera Željezare, koji su napustili firmu usljed stečaja”, kazao je Perović i dodao da su od osnivanja Željezare svi radnici otišli u penziju riješenog stambenog pitanja ili uz otpremnine, osim njih.

Tosčelik im je uplatio po pet hiljada eura, dok su im, kako je kazao, nadležni obećali da će im država isplatiti po deset hiljada, ali se to još uvijek nije dogodilo. Podsjetio je da im je isplatu otpremnina “čvrsto obećao” tadašnji ministar Predrag Bošković, da su se obraćali kako predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, tako i svim resornim ministrima, ali im niko na njihove zahtjeve nije odgovorio.

Perović je kazao da im nijesu uplaćeni doprinosi za period od 15. decembra 2011. do 1. juna 2012. godine, u vrijeme stečaja u fabrici, pa umjesto trajnih imaju privremene penzije. Zbog toga traže da im za taj period bude uplaćen staž u punom iznosu na tadašnje primljene plate.

“Beneficirani staž je uplaćen za 97 odsto radnika, ali ne i za tri odsto. Nije u redu da radnici na istim radnim mjestima provedu radni vijek i da jednima sve bude uplaćeno, a drugima ništa. To je najočigledniji vid diskriminacije zbog čega ćemo već sjutra uputiti zahtjev da nas prime nadležni u Delegaciji EU u Crnoj Gori i ambasade SAD i Njemačke“, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima bivši željezarci ne traže pomoć već samo da se država prema njima ne odnosi kao prema građanima drugog reda i da nadležni ispune obećano.

“I kolegama koji su pošli u invalidske penzije, a nije im uplaćen beneficrani radni staž pa imaju privremene penzije, treba takođe da se uplati taj staž. Mi nijesmo krivi za propuste administracije”, kazao je Perović.

Na protest upozorenja sa bivšim željezarcima bila su i četiri nekadašnja radnika Promonta koji takođe traže isplatu otpremnina i povezivanje staža.

“Tražimo da se popune rupe, da nam povežu staž i isplate otpremnine. Neko je dobio penziju manju i do 70 eura zbog nepovezanog staža. Tražimo da nas izjednače sa svim radnicima metalskog kompleksa “, kazao je Dragan Nerić koji je podsjetio da je prije privatizacije Promont bio najuspješnije akcionarsko društvo u Željezari, da bi narednu godinu završili sa million eura gubitaka.

Nakon pola sata, sa zastavama Željezare i Crne Gore i transparetima na kojima je pisalo “Stop diskriminaciji”, “Dajte nam ono što nam pripada” i “Da li su otpremnine rezervisane samo za ministre i direktore”, bivši željezarci su se mirno razišli najavljujući za narednu sedmicu mirnu protestnu šetnju u Podgorici, koja će ići od Njemačke ambasade, preko Vlade, Ministarstva finansija, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država do ministarstava ekonomije i rada i socijalnog staranja. Za tu priliku već su pripremili i transparent na engleskom jeziku. A neće im biti teško, poručili su, da pravdu traže i u Strazburu.

Galerija

Bonus video: