Perks: Recimo jasno i glasno, prekinućemo tabu kojim se prikriva problem nasilja

„Do 40 odsto djece raste sa lošom povezanošću i sa svojim roditeljima, a samo jedna petina djece ne doživi nikakvu vrstu negativni iskustava u djetinjstvu“, saopštio je Perks
2 komentar(a)
Bendžamin Perks, Foto: Vlada Crne Gore
Bendžamin Perks, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.02.2017. 13:09h

Nasilje je zločin protiv koga svi treba da se bore i mora se prekinuti javni tabu kojim se prikriva taj problem, poručeno je na konferenciji "Zaustavimo nasilje nad djecom", koja se organizuje uz podršku Telenor fondacije.

Šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks, ukazao je da je za srećan život i dobrobit prvenstveno važan dubok, podsticajan i brižan odnos sa roditeljima, pogotovo u prvih hiljadu dana života, od začeća do druge godine života.

„Nasilje i negativna iskustva u djetinjstvu, uključujući zanemarivanje, emocionalno, fizičko ili seksualno zlostavljanje ili disfunkcionalno roditeljstvo, podrivaju taj odnos poražavajućim posljedicama za svaku pojedinačnu žrtvu nasilja, njihovu zajednicu i društvo“, rekao je Perks.

Kako je kazao, negativna isksutva, nasilje i zanemarivanje daleko su prisutnije nego što se to ikada pretpostavljalo.

„Do 40 odsto djece raste sa lošom povezanošću i sa svojim roditeljima, a samo jedna petina djece ne doživi nikakvu vrstu negativni iskustava u djetinjstvu“, saopštio je Perks.

On je ukazao da se ta negativna iskustva često prenose sa roditelja na dijete u beskrajnom međugeneraciojaskom ciklusu bola, poniženja i očaja sa teškim posljedicama po društvo.

„Čak i najtvrdokorniji ekonomista će vam reći da je najbolje ulaganje javnih sredstava u rani razvoj, jer ono u prosjeku na svaki uloženi dolar donosi do povraćaja od 17 dolara“, kazao je Perks.

Prema njegovim riječima, sve više se shvata da način na koji se javnim politikama pristupa ranom djetinjstvu vjerovatno predstavlja bolju determinantu dugoročnog prosperiteta i bezbjednosti od pristupa u oblasti ekonomije, pravosuđa i odbrane

„Recimo glasno i jasno da ćemo konačno prekinuti javni tabu kojim se prikriva ovaj problem i da ćemo o njemu otvoreno progovoriti, truditi se da stvorimo snažne i međupovezane servise kojima se promoviše pozitivno roditeljstvo i zaštita od nasilja i negativnih isksutava tokom čitavog djetinjstva, kao i da ćemo osigurati da oni koji žele da naude djeci i da ih iskorišćavaju dođu pod pun udar zakona“, poručio je Perks.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem unutrašnju i vanjsku politiku, Zoran Pažin, naveo je da je dostignuti nivo dječjih prava u jednom društvu najmjerodavniji pokazatelj u kojoj mjeri su ostvarene ljudske slobode i prava.

Pažin je podsjetio da je britanski pisac, Čarls Dirkens, rekao da djeca u svojim malim svjetovima u kojima ostvaruju svoje egzistencije ništa tako dobro ne spoznaju i ništa tako snažno ne osjećaju kao nepravdu.

„Uvjeren sam da je ova konferencija na visokom nivou korak ka pravdi i ispričavanju nepravde“, poručio je Pažin.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Andre Lis, poručio je da se ne smije dozvoliti da ijedno dijete živi u strahu, posebno u svojim porodicama.

Kako je kazao, početak promjene dolazi sa promjenom svijesti kroz rad sa zajednicama i donosiocima odluka.

„Nasilje je zločin protiv koga svi moramo ustati. Svaka pojedinačna osoba je zadužena da mijenja svoju percepciju ka društvu koje vrijednuje ljudska prava i štiti svakog pojedinca“, poručio je Lis.

Pedijatrica Nadin Berk Haris navela je da veći broj negativnih iskustava u djetinjstvu dovodi do lošijeg zdravlja osoba.

„Za osobe koje imaju više od četiri takva iskustva, imaju 2,2 puta više šanse da obole od srčanih oboljela nego osobe sa nula takvih iskustava“, saopštila je Berk Haris.

Kako je kazala, za djecu sa skorom od četiri i više negativnih iskustava u djetinjstvu, postoji 12 puta veća vjerovatnoća ka suicidu.

Konferencija se organizuje u okviru globalne kampanje o zaštiti djece od nasilja kojoj se Crna Gora pridružila u julu 2016. godine.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o tome da nenasilno vaspitavanje djeteta ni približno ne znači podsticanje popustljivog roditeljstva.

Bonus video: