Bošnjačka stranka: Zabrinuti smo jer nema pravičnog sudskog epiloga za otmicu u Štrpcima

"Još jednom, upućujemo apel nadležnim institucijama, da učine sve da ovaj slučaj dobije potpuni sudski epilog kojim će biti na adekvatan način kažnjeni počinioci", kazali su iz BS
119 pregleda 20 komentar(a)
Štrpci, Foto: Vijesti
Štrpci, Foto: Vijesti
Ažurirano: 26.02.2017. 14:04h

Iskazujemo zabrinutost zbog nedostatka pravičnog sudskog epiloga kada je u pitanju slučaj "Otmica u Štrpcima", a primjer ovakvog i sličnih zločina ne može zastariti, te ukazujemo na potrebu ponovnog procesuiranja, saopšteno je danas iz Bošnjačke stranke (BS).

U ponedjeljak, 27. februara 2017. godine navršava se 24 godine od otmice i ubistva 19 putnika bošnjačke nacionalnosti iz voza 671 koji se kretao na relaciji Beograd-Bar.

"Bošnjačka stranka podsjeća da okolnosti pod kojima se desio ovaj stravičan zločin nikada nijesu do kraja rasvijetljene. Počinioci i nalogodavci su uglavnom ostali van domašaja pravde, dok posmrtni ostaci većine žrtava još nijesu pronađeni. Podsjećanje na ratne zločine je i opomena da se država Crna Gora mora suočiti sa prošlošću, dok odnos institucija prema članovima unesrećenih porodica mora biti posvećeniji, sa više brige i pažnje", navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Pozdravljaju prošlogodišnje podizanje spomen obilježja u Bijelom Polju otetim i ubijenim u Štrpcima.

"Još jednom, upućujemo apel nadležnim institucijama, da učine sve da ovaj slučaj dobije potpuni sudski epilog kojim će biti na adekvatan način kažnjeni počinioci", kazali su iz BS.

Forum Bošnjaka će položiti ruže na spomen žrtvama

Delegacija Foruma Bošnjaka Crne Gore (FBCG) položiće sjutra u Podgorici i Bijelom Polju 19 ruža za žrtve zločina na Željezničkoj stanici Štrpci kod Priboja, povodom 24. godišnjice od tog događaja.

Kako je najavljeno iz Delegacije Foruma, oni će, sa rodbinom otetih, i ove godine na spomen obilježjima civilnim žrtvama ratova, u ponedeljak u 11 sati u Podgorici i u 13 sati u Bijelom Polju položiti 19 ruža za 19 nedužnih žrtava zločina otmice, a potom i svirepe likvdacije na Željezničkoj stanici Štrpci kod Priboja.

Kako navode, likvidacija najmanje 19 putnika voza "Lovćen" broj 671, koji je saobraćao na liniji Beograd - Bar 27. februara 1993. godine, desila se samo zbog biljega imena.

Biće to, kako su saopštili iz Foruma, samo mali javni znak pažnje prema žrtvama, kao i poruka da žrtve, "ali ni zločine i zločince, nikada ne možemo i nećemo zaboraviti".

Iz Foruma su rekli da će to biti i još jedna njihova javna prozivka svih onih koji su bili nadležni i dužni učiniti više na rasvjetljavanju i sankcionisanju zločina.

"Ko iole drži do civilizacijskih standarda saglasiće se – i nepravedno, i nemoralno je da se ni poslije dvije i po decenije još ne zna čak ni koliko je ukupno žrtava bilo, gdje im je sve počivalište i ko je sve odgovoran za zločin. Posebno je pitanje – kako do danas porodice stradalih nemaju ni šanse da ostvare makar status civilnih žrtava rata?", kaže se u saopštenju FBCG.

Podsjeća se da se otmica putnika iz voza “Lovćen” na liniji Beograd – Bar dogodila na Željezničkoj stanici Štrpci, kada je srpska paravojna grupa iz Višegrada, samo zbog biljega imena, izvela iz tog voza 19 putnika.

Od 19 putnika, njih 18 bili su Bošnjaci, a jedan Hrvat, od kojih njih osam iz Crne Gore (Ismet Babačić (30), Esad Kapetanović (19), Senad Đečević (16), Iljaz Ličina (43), Fehim Bakija (43), Šećo Softić (48), Rifat Husović (26) i Jusuf Rastoder (54).

"Otete su sproveli do sela Prelovo. U fiskulturnoj Sali lokalne Osnovne škole u Prelovu su ih pretresli, oduzeli im novac i druge vrijedne stvari, a zatim ih pretukli, da bi ih, nakon toga, vezali žicom i kamionima odvezli u okolinu Višegrada. U ataru sela Mušići su ih pobili. Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina", navodi se u saopštenju Foruma.

Kako se podsjeća, jedini osuđeni za otmicu i likvidaciju onih kojima je jedina krivica bila što su pripadali drugoj nacionalnosti, je Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, koji je već odslužio 15-godišnju zatvorsku kaznu.

"Tokom suđenja Ranisavljeviću, utvrđeno je da je paravojnom grupom koja je izvršila otmicu rukovodio Milan Lukić, koji je, nakon rata, uhapšen i osuđen od strane međunarodnog - Haškog tribunal na doživotnu robiju, ali za druge zločine, dok za otmicu u Štrpcima nikada nije odgovarao", saopšteno je iz Foruma.

U jezeru Perućac 2009, odnosno 2010. godine, pronađeni su, kako navode, posmrtni ostaci Halila Zupčevića iz Trebinja, Rasima Ćorića iz Prijepolja, Jusufa Rastodera iz Savin Bora, kod Petnjice i Ilijaza Ličine iz Bioče kod Bijelog Polja.

Zajednički istražni tim Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije je 5. decembra 2014. godine, uhapsio još 15 osumnjičenih osoba – pripadnika Vojske Republike Srpske i paravojne formacije "Osvetnici", pet na teritoriji Srbije i deset na teritoriji BiH.

Sud BiH je, zbog otmice 20 putnika iz voza Beograd - Bar, 19. maja 2015. godine, potvrdio optužnicu protiv Luke Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Poluge, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojice Ristića, Vuka Ratkovića i Miće Jovičića.

U Srbiji je, zbog otmice u stanici Štrpci i zločina koji je uslijedio, uhapšeno pet osoba - Gojko Lukić, Ljubiša Vasiljević, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragane Đekić, a optužnicu protiv njih Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je početkom marta 2015. godine.

Kako su rekli iz Foruma, do danas nema informacija o sudbini podignutih optužnica, kao ni bilo kakve organizovane brige o porodicama stradalih.

"Nažalost, do danas, nema još ni bilo kakvog odgovora ni na prošlogodišnji javni apel FBCG da se nadležni državni organi Crne Gore, ako ništa drugo onda razmjenom raspoložive dokumentacije sa nadležnim organima susjednih država, uključe u rasvjetljavanje ovog, kao i svih drugih zličina počinjеnih u istom periodu nad građanima Crne Gore ili, u ime Crne Gore, nad građanima drugih država, odnosno ostalih bivših jugoslovenskih republika", naveli su iz Foruma.

Oni su upitali zar sve to ne bi trebalo biti i dovoljan razlog nadležnim evropskim i evroatlantskim institucijama da od svih koji istinski plediraju da budu dio tog sistema zahtijevaju i drugačije konkretno ponašanje.

"U protivnom, bićemo i dalje svi svjedoci klasične kompromitacije prava i pravde, kako na lokalnim, tako i na samom međunarodnom nivou", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: