Koalicija NVO-saradnjom do cilja pisala Markoviću: Ne stvarajte paralelni NVO sektor

Koalicija je od Markovića zatražila da na narednoj sjednici zaključkom zaduži Ministarstvo finansija da hitno formira radnu grupu za izradu akta kojim će se urediti kriterijumi i postupak davanja prostora i imovine u državnom vlasništvu na korišćenje NVO, i time lično doprinese realizaciji Strategije razvoja NVO
102 pregleda 0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.02.2017. 12:09h

Koalicija nevladinih organizacija (NVO) - saradnjom do cilja je premijeru Dušku Markoviću podnijela inicijativu za hitno donošenje izmjena i dopuna Zakona o državnoj imovini pozivajući ga da ne stvara kako su rekli "paralelni NVO sektor.

Upravni odbor Koalicije je, u Inicijativi koju je dostavio Markoviću, zatražio i hitno donošenje uredbe o kriterijumima i postupku davanja prostora i imovine u državnom vlasništvu na korišćenje NVO.

U saopštenju koje potpisuje Goran Đurović, predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO-saradnjom do cilja se kaže da je Vlada na sjednici septembra 2015. godine donijela odluku da za potrebe izgradnje objekta Fondacije „Kuća građanskog društva“ ustupi državno zemljište, oslobođeno naknada za komunalno operemanje građevinskog zemljišta.

Kako se navodi, dodjela zemljišta NVO (oko 3.500 metara kvadratnih u ovom slučaju) je novina u dosadašnjoj praksi raspolaganja državnom imovinom.

"Ovom odlukom Vlade favorizuje se grupa NVO koje su osnivači Fondacije „Kuća građanskog društva“ (Građanska alijansa, Centar za demokratsku tranziciju i FAKT)", smatraju u Koaliciji.

Kako su kazali, sigurni su da i organizacije koje vrijedno rade na zaštiti žrtava nasilja, osoba sa invaliditetom, zaštiti prava i integraciji Roma i Egipćana, potrebama mladih i druge, žele bolje uslove za rad i imaju iste potrebe kao i organizacije sa kojima je potpisan Memorandum.

Iz Koalicije su ocijenili da ova i slične odluke Vlade nemaju utemeljenje u nekom zakonskom propisu i ne doprinose sistemskom pristupu u unapređenju okruženja za djelovanje NVO u Crnoj Gori.

"Vjerujemo da ni organizacijama koje su osnivači Fondacije „Kuća građanskog društva“, kao ni drugim NVO koje iskazuju svoje potrebe za korišćenjem državne imovine, nije u interesu da na nezakonit način dođu do privilegija", poručili su iz Koalicije.

Kako smatraju, potrebno je hitno izvršiti izmjene i dopune Zakona o državnoj imovini u članu 25 kako bi se stekao zakonski osnov za dodjelu državne imovine na korišćenje NVO, ali i stvorio osnov za donošenje uredbe čiji su nacrt pripremili i dostavili Savjetu za razvoj NVO i prethodnom predsjedniku Vlade u decembru 2015. godine.

Iz Koalicije su objasnili da njihova incijativa ima isklučivi cilj da se sistemski uredi pitanje korišćenja državne imovine od NVO i stvore isti uslovi za sve organizacije.

Koalicija je od Markovića zatražila da na narednoj sjednici zaključkom zaduži Ministarstvo finansija da hitno formira radnu grupu za izradu akta kojim će se urediti kriterijumi i postupak davanja prostora i imovine u državnom vlasništvu na korišćenje NVO, i time lično doprinese realizaciji Strategije razvoja NVO.

"Vlada nema pravni osnov za ovu odluku, a ministri i predsjednik treba da znaju da bi njihova odluka u ovom slučaju bila nelegalna i nelegitimna", kaže se u saopštenju Koalicije.

Kako se navodi, ukoliko Vlada želi istinski da pomogne djelovanje svih NVO u Crnoj Gori, pa i onih koje nastupaju kritički u odnosu na rad Vlade, onda je jedini ispravan put izmjena Zakona o državnoj imovini i donošenje već planirane uredbe kojom se utvrđuje procedura za dodjelu zemljišta i prostora NVO pa, na osnovu pravnog akata, ustupanje zemljišta NVO.

Iz Koalicije su ocijenili da je dodjela na korišćenje prostora za rad, a sada i zemljišta, praktično u vlasništvo NVO, bez bilo kakve procedure, jednako opasna kao i dodjela novčanih sredstava NVO bez bilo kakvih kriterijuma.

"Ovakvim djelovanjem Vlade kreira se paraleni NVO sektor koji će klijentelistički biti povezan sa izvršnom vlašću i raditi za interese pojedinih političkih grupacija", zaključili su iz Koalicije.

Koalicija NVO - saradnjom do cilja trenutno okuplja 103 NVO registrovane u Crnoj Gori.

Bonus video: