Od Gutereša traže izaslanika UN za novinare

eluar je podsjetio da su novinari širom svijeta sve češće izloženi fizičkim i verbalnim napadima, te da je podrška Gutereša ohrabrujuća
64 pregleda 0 komentar(a)
Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2017. 19:09h

Organizacije “Reporteri bez granica” i Komitet za zaštitu novinara (CPJ) zatražili su od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša da imenuje specijalnog izaslanika za sugurnost novinara.

Glavni sekretar Reportera bez granica Kristof Deluar i izvršni direktor CPJ Džoel Sajmon juče su razgovarali sa sekretarom UN-a o kampanji za zaštitu novinara i imenovanju specijalnog izaslanika UN-a za bezbjednost novinara.

Deluar je podsjetio da su novinari širom svijeta sve češće izloženi fizičkim i verbalnim napadima, te da je podrška Gutereša ohrabrujuća.

Cilj kampanje za zaštitu novinara je uspostavljanje mehanizma za sprovođenje međunarodnog prava, čime bi se, smatraju inicjatori, konačno smanjio broj ubijenih novinara.

Reporteri bez granica su izvijestili da je 2016. ubijeno 78 novinara, dok CPJ navodi da nekažnjavanje postaje uobičajeno, a da je pravda zadovoljena u samo tri odsto slučajeva ubistava novinara tokom posljednjih 10 godina.Ubistvo je kranji oblik cenzure, a ubistvo novinara ugrožava i pravo javnosti na informacije. Koaliciji koja podržava inicijativu Reportera bez granica za zaštitu novinara pridružilo se dosad preko 120 organizacija širom svijeta.

Bonus video: