Aerodromi će čekati rate Montenegro Airlinesa

Sporazumom je predviđeno da se 6.423.390 eura na ime pravosnažnih presuda počne isplaćivati od 1. marta
2 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Luka Zeković
Montenegro Airlines, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.02.2017. 07:12h

Nacionalnoj aviokompaniji "Montenegro Airlines" (MA) odobreno je odlaganje isplate duga preduzeću Aerodromi Crne Gore na period od 12 mjeseci.

"Vlada je prihvatila informaciju o sprovođenju sporazuma o načinu isplate izvršnih-pravosnažnih presuda Privrednog suda u Podgorici, potpisanog između ovlašćenih predstavnika Aerodroma Crne Gore AD, u svojstvu izvršnog povjerioca, i Montenegro Airlines AD, u svojstvu izvršnog dužnika. Vlada je dala saglasnost na inicijativu kojom se odlaže izvršenje prispjelih obaveza u skladu sa sporazumom o načinu isplate potraživanja na period od 12 mjeseci", navodi se u saopštenju Vlade.

Sporazumom o načinu isplate potraživanja koji je usvojen krajem aprila, 2015, predviđeno je da se po osnovu pet pravosnažnih presuda Privrednog suda, u ukupnom iznosu od 6.423.390 eura, bez kamate, počne sprovoditi 1. marta ove godine. Iz MA su tražili odlaganje isplate duga, navodeći otežane uslove poslovanja.

Vlada je krajem januara dala saglasnost na informaciju o zaključivanju sporazuma plaćanja na rate, kojom je predviđeno da MA od marta počne sa isplatom duga od preko 760 hiljada eura Aerodromima Crne Gore. Predviđeno je da taj dug bude vraćen u 108 mjesečnih rata u visini od sedam hiljada eura, dok će posljednja rata biti povećana za oko 4,5 hiljada eura, odnosno iznosiće preko 11 hiljada.

Iz dvije kompanije su se tada saglasili da MA plati troškove parničnog postupka od 4.500 eura, kao i troškove izvršnog postupka od 1.850 eura.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva je tada saopšteno da, imajući u vidu složenost situacije u kojoj se crnogorski vazdušni prevoznik nalazi, treba pronaći način da Montenegro erlajns bude oslobođen plaćanja kamate.

MA je državi za poreze i doprinose dužan 13,2 miliona, Aerodromima Crne Gore 17,7 miliona eura, dok je Hipotekarnoj banci dužan 6,8 miliona eura za koje je garantovala država.

Bonus video: