Budva na pjeni od duga Karadžićima

Firma Mime Karadžića tužila je Opštinu Budva zbog duga od 75 hiljada eura na ime duga za snimanje poznate serije
85 pregleda 63 komentar(a)
Mima Karadžić, Foto: Prva.rs
Mima Karadžić, Foto: Prva.rs
Ažurirano: 23.02.2017. 06:32h

Budvanska kompanija MM production Montenegro, glumca Milutina Mime Karadžića tužila je Opštinu Budva, zahtijevajući isplatu od 75 hiljada eura na ime dugovanja koja su ostala za vrijeme snimanje serije “Budva na pjenu od mora“. Opština Budva je bila glavni producent serije, ali ostale su, kako tvrde u Karadžićevoj firmi, neizmirene fakture, na šta se Opština ugovorom obavezala.

Opština Budva odbacila je juče tužbu pred Privrednim sudom, osporavajući validnost faktura, jer je, navodno, dug zastario.

MM production Montenegro je u izvršnom postupku zatražio isplatu duga po osnovu ugovora o izvršnoj produkciji iz 2011. i 2012. godine. Opština Budva je u blagovremeno izjavljenom prigovoru istakla da su predmetne fakture neuredne, te da ne postoji dokaz da su iste blagovremeno uručene Opštini, da je tužbeni zahtjev neuredan i neprecizno postavljen, s obzirom da fakture nijesu izdate u skladu sa zaključenim ugovorima, niti iznos tužbenog zahtjeva odgovara visini duga predviđenih predmetnim ugovorima kao i da navedeno potraživanje smatramo zastarjelim“, odgovor je Opštine na tužbu. To je “Vijestima“ prenijeto iz opštinskog Sekretarijata za pravnu zaštitu.

Predstavnici Budve juče se nijesu pojavili na ročištu u Privrednom sudu, ali je sutkinja Dijana Raičković održala raspravu i bez njih.

Snimanje serije „Budva na pjenu od mora“ građane metropole turizma koštalo je gotovo 300 hiljada eura, na koliki se iznos aneksom ugovora iz 2013. godine Opština Budva kao producent obavezala. Izvornim ugovorom o izvršnoj produkciji, koji je krajem avgusta 2011. Opština zaključila sa kompanijom MM Production, i beogradskom kućom Vision team, iz opštinske kase je za snimanje serije trebalo da bude izdvojeno oko 170 hiljada eura, ili 25 odsto od 704.400 eura, koliko je iznosio budžet serije. Međutim, uslijedila su još dva aneksa ugovora, prvi koji je zaključen početkom juna 2012, i drugi u martu 2013. godine.

Prema posljednjem aneksu II ugovora utvrđen je novi budžet serije u iznosu od 1.456.009 eura. Aneksom se Opština obavezala da izvršnim producentima MM Productionu i Vision teamu uplati 259 hiljada eura i obezbijedi helikopter za snimanje serije, što je koštalo 28 hiljada eura.

Opština je kao producent, kako se navodi u ugovoru stekla prvo da dobije polovinu zarade od prodaje serije.

A ovim ugovorom se bavila i Državna revizorska institucija, kroz reviziju završenog računa Opštine Budva za 2014. godinu. Samo tokom te godine iz budžeta je na ime ove serije isplaćeno stotinu hiljada eura, od kojih 55 hiljada eura firmi Karadžića.

Mada je serija prodana mnogim televizijskim kućama u regionu, u izvještaju se ne navodi da li je Opština inkasirala bilo kakav prihod.

Rađenović i Baštrica svjedoče o ugovorima sa Mimom

Raičkovićeva je novo ročište po tužbi MM Production, koju zastupa beogradska advokatica Gordana Prica, zakazala za 29. mart.

Tada će u svojstvu svjedoka biti saslušani bivši predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, koji se trenutno nalazi u pritvoru, i šefica njegovog kabineta Jelena Baštrica.

Prica smatra da će nakon njihovog svjedočenja sud imati dovoljno dokaza da procijeni da ugovori i dug još nijesu zastarjeli.

Bonus video: