"Luštica bay” neće u blizini Mijajlovića

U Planu piše da je to „površina za sport“ iako se RCUD bavi podvodnim deminiranjem
74 pregleda 5 komentar(a)
Luštica Bay, Foto: Siniša Luković
Luštica Bay, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 22.02.2017. 14:33h

Državna kompanija „Regionalni centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca“ (RCUD) iz Bijele, planira da ove godine utroši više stotina hiljada eura u investicije kojim će sebi obezbjediti novo sjedište i poslovni objekat.

RCUD čiji je većinski vlasnik država trenutno iznajmljuje prostorije u Bjeloj, jer je država prodala kompleks hotela „park“ i vile Đurković u Bijeloj podgoričkoj firmi „Carine“.

U Planu javnih nabavki za 2017. RCUD je naveo da će utrošiti 200 hiljada eura za kupovinu zemljišta za svoj novi poslovni objekat, kao i 400 hiljada za izgradnju nove zgrade. Kao izvor finansiranja obje te investicije navode se „poslovna sredstva društva“, a realizovaće se preko otvorenog postupka javne nabavke.

Direktor RCUD-a Veselin Mijajlović za 80 hiljada eura oktobra 2014. kupio plac od 1.328 kvadrata na samoj obali mora blizu uvale Oblatno u zalivu Trašte.

Po Prostorno-urbanističkom planu Tivta ovaj plac je zelena površina, ali je u nacrtu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje koji radi RZUP Aca Đukanovića i za koji je javna rasprava završena još prošle godine, na ovoj lokaciji ucrtan “Regionalni ronilački centar” - odnosno novo sjedište RCUD-a. Planeri su taj sadržaj klasifikovali u „Površine za sport“ iako se RCUD ne bavi sportom, već poslovima podvodnog deminiranja.

Zbog toga je „ Luštica Development“ iz Tivta, koja na sedam miliona kvadrata okolnog prostora razvija preko milijardu eura vrijedan novi turistički grad Luštica Bay, uložila prigovor i zahtijevala brisanje novog sjedišta RCUD-a iz nacrta plana.

RCUD ove godine iz svojih „poslovnih sredstava“ namjerava da izdvoji i 120 hiljada eura za kupovinu četiri nova službena vozila, te 60 hiljada eura za nabavku novog gumenog čamca sa vanbrodskim motorom. Za kupovinu nove ronilačke opreme iz budžeta Crne Gore za Mijajlovićevu firmu utrošiće se 52.600 eura, kao i 10 hiljada eura za plaćanje zakupnine prostora u Bijeloj u kome sada radi RCUD. Iz „poslovnih sredstava društva“ izdvojiće se 130 hiljada eura za plaćanje usluga iznajmljivanja ronilačkog broda “sa barokomorom, pontonom i dizalicom“.

RCUD lani uništio svoje plovilo

RCUD je inače lani, u nestručnom pokušaju njegovog vađenja iz mora, potpuno uništio sopstveni ronilački brod - bivšu vojnu hidrografsku barkasu „Explorer“.

Zbog tog plovila je svojevremeno pred sudovima u Srbiji odgovarao nekadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić, jer je 2005. godine taj brod vrijedan preko 50 hiljada dolara, poklonio Mijajlovićem RCUD -u.

Bonus video: