Oglasima plaćali i informacije?

Vojvodić: Primarni cilj ugovora bilo je objavljivanje banera na portalu, "Analitika" dala najbolju ponudu
299 pregleda 3 komentar(a)
ugovor portal Analitika EKIP, Foto: Printscreen
ugovor portal Analitika EKIP, Foto: Printscreen
Ažurirano: 22.02.2017. 07:20h

Pored načina oglašavanja i sponzorisanja medija, više državnih institucija i preduzeća u ugovorima sa pojedinim medijskim kućama uređuje i način izvještavanja o njihovim aktivnostima.

Tako je više ugovora iz 2015. godine, koje je firma "Portal Press" (Analitika), zaključila sa državnim institucijama, sadržalo odredbu, kojom se taj medij obavezuje da će izvještavati "prema interesu" oglašivača.

Ovu praksu je otkrio "Centar za građansko obrazovanje" (CGO) tokom prikupljanja podataka za svoju studiju "Jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori".

Oni su prošle godine, prilikom predstavljanja studije, saopštili da je takav vid finansiranja prvi put primijećen te godine.

Portal Press je u 2015. godini takve ugovore potpisao sa dvije opštine - Budva i Bijelo Polje, Agencijom za elektronske medije (AEM) i Agencijom za komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

"Mjesečne izjave, saopštenja prema interesu korisnika (reklamiranja), praćenje aktivnosti i jednom u tri mjeseca i intervju sa izvršnim direktorom ili nekim od čelnih ljudi od strane korisnika, uz obavezu davaoca (portala Analitike) da obezbijedi prenos dijela izjave ili intervju u glasilu sa nacionalnom pokrivenošću“, piše u drugom stavu člana 2 ugovora.

Iz AEM-a, čiji je jedan od zadataka obezbjeđivanje poštovanja profesionalnih standarda u elektronskim medijima, su saopštili da je riječ o tipskom ugovoru Portal Pressa. Primarni cilj ugovora bio je, tvrde, objavljivanje banera na portalu, dok dio ugovora o objavljivanju izjava nijesu tražili od Portal pressa.

"Ovaj dio ugovora nije realizovan niti ga je Agencija bilo kada koristila kao osnov za traženje od Portala 'Analitika' da na bilo koji način (a posebno ne 'bez kritičkog pisanja') izvještava o njenom radu. Agencija ni u jednom slučaju od privrednog društva 'Portal press', nije tražila objavljivanje bilo kakve informacije, izjave ili intervjua“, piše u odgovoru pomoćnice direktora AEM Jadranke Vojvodić.

Jadranka Vojvodić

Tvrdi da su prije zaključenja predmetnog ugovora, tražili ponude od portala „Vijesti Online“, „Analitika“ i „Cafe del Montenegro“, od kojih ponuda Portal pressa bila najjeftinija za objavljivanje banera Agencije.

Tvrde da su predstavnici Agencije tražili da se sporna odredba ukloni iz teksta ugovora, ali da to nije blagovremeno urađeno.

"Zbog interesa za što skorije postavljanje banera, potpisan je ugovor sa predloženim tekstom“, istakla je Vojvodićeva. Oni su u toku 2015. za oglašavanje na Analitici platili 1.500 eura.

"Vijesti" na portalu Analitika nijesu pronašle da je tokom 2015. godine objavljen ijedan intervju sa čelnicima AEM, a bili su u obavezi da naprave jedan u tri mjeseca. Slična situacija je i sa ostalim institucijama.

Na portalu se može vidjeti nekoliko informacija koje su u 2015. godini tom portalu dali čelnici ostalih institucija, ali nije objavljen nijedan intervju s njima. Čelnici tih institucija iz 2015. godine nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti”.

Analitika je, prema istraživanju CGO-a, u 2015. godini dobila 73 odsto novca, koji su organi javnog sektora uložili u oglašavanje na portalima.

Ovakva praksa oglašavanja naziva se prikrivenom cenzurom

Ustav Crne Gore jamči slobodu štampe i drugih vidova javnog obavještavanja i izričito napominje da u Crnoj Gori nema cenzure. U Zakonu o medijima se kaže da se “u medijima slobodno objavljuju informacije i mišljenja o pojavama, događajima i ličnostima, poštujući Ustav, zakon i etička pravila novinarske profesije”. U ovom zakonu se Izričito napominje da su mediji slobodni i da je zabranjena cenzura.

"U Crnoj Gori ne postoje vidljivi mehanizmi direktne cenzure i kontrole medija od strane države, ali postoji druga vrsta kontrole - takozvana prikrivena cenzura. Ona se vrši kroz političku, diskrecionu i netransparentnu raspodjelu budžetskog novca i državne pomoći medijima", saopštio je ranije CGO.

Bonus video: