PREKO ČETIRI I PO SATA U MINISTARSTVU

Nema dogovora: Majke odbile ponuđeno, mogući novi protesti

Predstavnice majki su se u zgradi zadržale preko četiri i po sata, a sastanak je bio zatvoren za javnost
143 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2017. 19:11h

Predstavnice majki nijesu postigle dogovor sa predstavnicima Vlade. One su odbile sve što im je na današnjem sastanku u Ministarstvu rada ponuđeno.

Iz Ministarstva su predložili kategorizaciju - selekciju žena koje bi trebalo da primaju naknadu, što su one odbile. Majke su predložile da do odluke Ustavnog suda primaju nesmanjenu naknadu, što je bilo neprihvatljivo predstavnicima Ministarstva.

Nakon izlaska iz zgrade Ministarstva, najavile su mogiće proteste naredne sedmice.

Predstavnica Koordinacionog odbora, Željka Savaković, kazala je da je predloženo formiranje ekspertskog tima čije bi one bile članice, koji bi radio na kategorizaciji majki koje su ostaville pravo na naknadu.

Ona je pojasnila da će se kategorizacija vršiti u odnosu na žene koje su bile na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i na taj način stekle pravo na doživotnu nakandu. „Smatraju da žene koje su uzele nadoknadu nemaju pravo na nju i moraju da se grupišu. Vjerovatno su smatrali da nas svrstaju u socijalne slučajeve“, rekla je Svaković novinarima nakon sastanka.

Ona je kazala da je razgovor sa predstavnicima Vlade bio dug i korektan. „Dogovorili smo se da problem postoji da ga treba riješiti“, navela je Savković. Kazala je da su predstavnici Vlade obećali da naknade neće biti ukinute.

Predstavnice majki su se u zgradi zadržale preko četiri i po sata, a sastanak je bio zatvoren za javnost.

"Na poziv koji je iz Vlade stigao jutros u 10 časova, iz cijele Crne Gore u Podgoricu stižu članice Koordinacionog odbora, korisnice naknada za majke sa troje i više djece. Kako smo obaviještene, pregovorima će prisustvovati potpredsjednik Vlade Crne Gore kao i ministar finansija i ministar rada i socijalnog staranja", saopštila je ranije članica Koordinacionog odbora korisnica naknada za majke sa troje i više djece Željka Savković.

Više hiljada žena dva dana je protestovalo ispred zgrade Vlade zbog odluke o umanjenju naknade za majke sa troje i više djece sa 336 eura na 264, i sa 192 na 144 eura prekinule su protest.

Premijer Duško Marković poručio je ranije majkama da će Vlada teško povući odluku o smanjenju naknada, ali da će pokušati da im nadokandi preko drugih modela socijalne politike, kao što je dječji dodatak ili posebne naknade za treće i četvrto dijete.

Galerija