Protest majki na sjeveru: Purišić da podnese ostavku, oteto nam je 110.000 eura

Kolašinke i Mojkovčanke su ispred kancelarija Centra za socijalni rad u kolašinu izvele performans, pa su, "perući, čisteći, polirajući, dezinfikujući, deratizujući...obavile generalno spremanje"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2017. 18:33h

Nekoliko desetina korisnica naknade za majke sa troje i više djece iz Kolašina i Mojkovca, sa skupa ispred kancelarija kolašinskog Centra za socijalni rad i zatražile ostavku ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića.

One su pozvale državnog tužioca da protiv Purišića podnese krivičnu prijavu "zbog zlopupotrebe službenog položaja". Razlog za to je, kako tvrde, što prvih 16 dana janura nije usklađeno sa starim rješenjima o naknadama, pa su tako primile umanjene iznose. Tim im je, objasnile su majke, "oteto" 110.000 eura.

Jedna od učesnica protesta Darija Begović je kazala da je laž da majke organizuje Demokratski front (DF).

"Nećemo više trošiti energiju pravdajući se Vladi, oko toga da li nas i ko organizuje. Istina je da st nas vi, ne poštujući Ustav i zakone Crne Gore, ujedinili i organizovali. Očekujemo da nas na kraju proglasite državnim neprijeteljima, jer svaki put kad Vam "zagusti" vi se pozivate na patriotizam i odbranu države", poručila je Begovićeva predstavnicima Vlade.

Ona je, podsjećajući da se danas obilježava Dan socijalne pravde, pozvala predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, ombudsmana Šućka Bakovića i Ustavni sud da se oglase "kako bi se čuo i njihov stav o svim dešavanjima oko naknade za majke".

Begovićeva je rekla i da je se, izjavama nakon prekida protesta mjaki u Podgorici, premijer Duško Marković kandidovao za rad u pozorištu i to "na doradi scenarija za "Pokondirenu tikvu" i razradi likova iz tog komada".

Kolašinke i Mojkovčanke su ispred kancelarija Centra za socijalni rad u kolašinu izvele performans, pa su, "perući, čisteći, polirajući, dezinfikujući, deratizujući...obavile generalno spremanje".

Neće odustati

Svjetski dan socijalne pravde u Beranama je obiležilo okupljanje majki sa troje i više djece, koje su još jednom uputile zahtjev Vladi Crne Gore da povuče odluku o smanjenju nadoknada.

Sa platoa ispred zgrade Opštine u centru grada više stotina njih je poručilo da okupljanja majki nemaju veze sa politikom.

„Nas ne zanima politika, jer naša djeca kada dođu iz škole ne pitaju ko je na vlasti već šta ima za ručak. To smo mi. Mi smo aktivistkinje naše djece i stubovi naših porodica“, kazala je Milena Dobrašinović.

Ona je u ime okupljenih majki saopštila da neće odustati od protesta sve dok se povuče zakon o smanjenju naknada.

„Neka nam je srećan Međunarodni dan socijalne pravde“, kazala je Dobrašinović.

Galerija

Bonus video: