Jahić: Građani na sjeveru žive na rubu egzistencije

"Ono što je ostalo sjeveru jeste eksploatacija rudnih i šumskih bogatstava, ali ne u njihovu korist i u ime njihovog razvoja već u korist bliskih prijatelja ove vlasti koji su kroz privatizaciju i razne vrste koncesionih ugovora prigrabili najveća bogatstva sjevera Crne Gore", ocijenio je Jahić
186 pregleda 10 komentar(a)
Vildan Jahić, Foto: Crnogorska
Vildan Jahić, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 19.02.2017. 13:08h

Sjever Crne Gore devastiran, a građani žive na rubu egzistencije, upozorio je potpredsjednik Crnogorske, Vildan Jahić navodeći da mladi kontinuirano napustaju taj dio države.

On je ocijenio da malo koja država u bližem i daljem okruženju ima tako drastičnu podjelu u razvijenosti kao Crna Gora i malo koja vlast na svijetu decenijama ignoriše takvo stanje stvari kao crnogorska.

Jahić smatra da je ta vrsta podjele na razvijeni jug i Podgoricu i nerazvijeni sjever bila mnogo manja i blaža prije devedesetih godina prošlog vijeka jer je bivša vlast mnogo više vodila računa o uravnoteženom razvoju Crne Gore od ove koja vlada skoro već tri decenije.

On je kazao da je više nego očigledno da je aktuelna vlast u dugoj vladavini na različite načine ugasila brojne industrijske pogone na sjeveru Republike i time ostavila na hiljade radnika bez posla u stanju trajne socijalne potrebe.

"Ono što je ostalo sjeveru jeste eksploatacija rudnih i šumskih bogatstava, ali ne u njihovu korist i u ime njihovog razvoja već u korist bliskih prijatelja ove vlasti koji su kroz privatizaciju i razne vrste koncesionih ugovora prigrabili najveća bogatstva sjevera Crne Gore", ocijenio je Jahić.

Prema njegovim riječima, najgore je što sa sjevera postoji kontinuiran odliv najvažnijeg ljudskog resursa.

Jahić je rekao da mladi, suočeni sa teškim životom na sjeveru migriraju u inostranstvo, a dijelom i prema Podgorici ili jugu Crne Gore.

On je kazao da na sjeveru Crne Gore danas žive prosječno najstariji građani i njihov broj se smanjuje iz godine u godinu.

Jahić je ocijenio da sve to ne zabrinjava vlast jer je, kako je rekao, "njihovim biznismenima lakše razvijati biznis u Podgorici i na primorju, ali se ne libe da i danas baš oni prepriječe svaki potok na sjeveru radi prodaje struje pod povlašćenim uslovima".

"O razvoju sjevera do sada se govorilo samo u planovima ali nikada dalje od toga. Upravo iz tog razloga mi iz Crnogorske smatramo da je važno razvijati svaki kraj naše Crne Gore i da se mora pristupiti izradi sveobuhvatne strategije razvoja sjevera Crne Gore kako bi se spasilo što se spasiti može", kazao je Jahić.

On smatra da država ima mehanizme i da mora naći načine da u najskorije vrijeme obezbijedi sjeveru moderne prerađivačke kapacitete za preradu voća i povrća i mliječnih proizvoda.

"Uvjereni smo da bi kroz ovakve hitne mjere uspjeli zadržati mlade ljude na sjeveru i obezbijedili im mnogo pristojniji život od ovog kakav žive posljednje tri decenije", kazao je Jahić.

On je rekao da je sjever Crne Gore prebogat kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima koji se ne mogu plasirati na tržište od "vlastima bliskih monopolista koji godinama uništavaju domaću poljoprivrednu proizvodnju".

"Sa pogonima prerade i obezbijeđenim otkupom dobili bi razvoj poljoprivrede na sjeveru i najkvalitetnije proizvode koji bi imali potrošače i na domaćem, a i na stranim tržištima", rekao je Jahić.

On je upozorio da se hitno mora promijeniti politika besomučne i nekontrolisane sječe kvalitetnog drveta obezbjeđivanjem ulaganja u preradu tog drveta baš na sjeveru Crne Gore.

U Crnogorskoj smatraju da je posljednji čas za spas sjevera države i da tom problemu treba mnogo ozbiljniji i studiozniji pristup, upravo zbog dugotrajne zapostavljenosti.

"Crnogorska će insistirati na rješavanju ovog, za državu gorućeg problema, jer smo duboko svjesni da je i sjever Crne Gore naša zemlja, jednako vrijedna i bliska nam kao svaki drugi njen pedalj", poručio je Jahić.

Bonus video: