Šta će da bude sa čitavim naseljima?

Jedna od mjera Akcionog plana je da se stavi privremeni moratorijum na dalju izgradnju u zaštićenoj oblasti Kotora
75 pregleda 3 komentar(a)
Turski rt, Foto: Siniša Luković
Turski rt, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.02.2017. 20:01h

Ministarstvo kulture će Vladi predložiti mjere koje će omogućiti potpunu i odgovorniju primjenu Zakona o zaštiti područja Kotora, saopšteno je "Vijestima".

Iz Ministarstva nisu precizirali koje su to mjere, ali navode da Savjet za upravljanje prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotora nije ispunio obaveze, među kojima je i „podsticanje aktivnosti i projekata koji doprinose zaštiti, očuvanju i razvoju zaštićenog područja.

Kotor je na UNESCO listi od 1979.

Na sastanku Komiteta UNESCO u Istanbulu 2016, Crna Gora je strogo opomenuta zbog ubrzane urbanizacije i odnosa prema Kotoru. Zbg toga je Vlada nedavno usvojila Akcioni plan za ispunjavanje UNESCO-ovih zahtjeva.

Iz Ministarstva kulture su naveli da će definisati „adekvatne mjere“, ali ne preciziraju koje, niti šta će naknadna procjena uticaja donijeti za lokacije na kojima su izgrađena naselja.

Jedna od mjera Akcionog plana je da se stavi privremeni moratorijum na dalju izgradnju.

Savjet na čijem je čelu bivši gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević (DPS) formiran je lani, ali su se njegovi članovi sastali tek nekoliko puta i skoro ništa konkretno nije preduzeto da se stanje popravi.

Članovi Savjeta su i bivša direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju Lidija Ljesar, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović, Dijana Vučinić iz Ministarstva održivog razvoja, Veljko Radulović iz Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO, Aleksandra Kapetanović (NVO „Expeditio“) i predstavnici Opštine Kotor.

Patricia Pobrić iz NVO „Naša akcija“, iz koje su ranije slali dopise kako bi UNESCO ukazali na situaciju u Kotoru, smatra da je jedini način da Savjet ispuni zadatak, da se u njemu nađu novi ljudi, izuzev Kapetanović.

Procjena tek u septembru

Iako je Studija zaštite kulturnih dobara za potrebe Prostorno-urbanističkog plana Kotora završena 2015, ona još nije usvojena i neće biti ni narednih mjeseci.

„ Procjena uticaja na kulturnu baštinu biće donesena do kraja septembra. Ovaj dokument daće finalne smjernice koje će biti osnova za usvajanje studija zaštite“, odgovorilii su iz Ministarstva kulture.

Bonus video: