Za dva nova helikoptera opredijeljeno 30 miliona

MO već godinama najavljuje nabavku najmanje dva srednja višenamjenska helikoptera za vazduhoplovstvo VCG
87 pregleda 8 komentar(a)
ruski helikopter, Foto: Russianhelicopters.aero
ruski helikopter, Foto: Russianhelicopters.aero
Ažurirano: 14.02.2017. 15:56h

Ministarstvo odbrane (MO) uvrstilo je u plan javnih nabavki za ovu godinu kupovinu višenamjenskih helikoptera za Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore, vrijednu čak 30 miliona eura.

Ukupna vrijednost plana javnih nabavki MO za 2017. iznosi 38.985.779 eura, od čega će za usluge biti potrošeno 1,97 miliona, za radove 632 hiljade eura, a za nabavku raznih roba 36,38 miliona eura.

Nabavka dva srednja višenamjenska helikoptera planirana je da se obavi u prvom kvartalu ove godine u ukupnoj vrijednosti od 30 miliona eura. MO namjerava da taj postupak realizuje kroz sistem javnih nabavki, a izvor plaćanja helikoptera biće djelimično sredstva koja MO prihoduje prodajom viška naoružanja i opreme VCG, odnosno prodajom za sistem odbrane neperspektivnih nekretnina. Glavni izvor finansiranja biće, međutim, kredit koji budu ponudili dobavljači helikoptera .

MO već godinama najavljuje nabavku najmanje dva srednja višenamjenska helikoptera za vazduhoplovstvo VCG, prilagođena za transport vojnika, medicinsku evakuaciju i akcije traganja i spasavanja iz vazduha.

Među opcijama koje su se do sada pominjale za rješavanje ovog, trenutno gorućeg problema nedostatka kapaciteta VCG, je kupovina polovnih helikoptera tipa “Sikorsky UH-60 Black Hawk” iz sastava Nacionalne garde SAD, ili eventualno nabavka letjelice tipa “Eurocopter AS-352 Cougar” ili njene još modernije varijante “EC-725 Caracal”.

Prema nezvaničnim saznanjima, moguće je da kada se tender MO bude raspisao, jedan od učesnika na njemu bude i državna kompanija “Ruski helikopteri” iz Moskve koja bi MO ponudila helikoptere tipa “Mi-171 Sh” koji su značajno jeftiniji, a po performansama slični ili superiorniji od “Black Hawka” ili “Caracala”.

Pored helikoptera koji će “pojesti” najveći dio budžeta MO namijenjenog za robe, planirana je i kupovina novih vojnih uniformi, terenskih vozila, građevinskih mašina za Inženjerijsku četu VCG, posebne elektronske, navigacijske i optičke opreme za specijalne snage, balističkih pancira za vojnike, te zaštitne hemijsko-biološko-radijacijsko-nuklerne opreme.

Bonus video: