Umjesto djelotvorne istrage, Lakić meta provladinih medija

Reporteri bez granica podsjećaju crnogorsku Vladu da se obavezala da će preuzeti sve da riješi pokušaj ubistva Lakić, koja je u maju upucana ispred zgrade u kojoj živi. Vladu podsjećaju i da ima obavezu da garantuje bezbjednost novinarke “Vijesti”
65 pregleda 9 komentar(a)
Pucnjava, ranjavanje Olivere Lakić, Foto: Boris Pejović
Pucnjava, ranjavanje Olivere Lakić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.12.2018. 14:36h

Reporteri bez granica upozorili su da je, umjesto pomaka u istrazi za pokušaj ubistva Olivere Lakić, novinarka “Vijesti” meta neprihvatljivih insinuacija medija koji su prepoznati kao provladini.

“Pokušaj ubistva Lakić u maju izazvao je proteste, a premijer Duško Marković obećao je ‘brzu i djelotvornu’ istragu. Ali, istraga je zaustavljena, a počinioci nisu otkriveni i uhapšeni”, navode Reporteri bez granica.

Reporteri bez granica podsjećaju crnogorsku Vladu da se obavezala da će preuzeti sve da riješi pokušaj ubistva Lakić, koja je u maju upucana ispred zgrade u kojoj živi. Vladu podsjećaju i da ima obavezu da garantuje bezbjednost novinarke “Vijesti”.

Iz međunarodne nevladine organizacije, koja zagovara slobodu štampe i medija, podsjećaju da je Olivera Lakić, novinarka koja se bavi temama kriminala i korupcije, napadnuta i prije šest godina, 2012. godine, nedugo pošto je počela da piše o fabrici cigareta u Mojkovcu, poslovima koje navodno kontrolišu biznismeni bliski vlasti.

Novinarki je tada prijećeno i fizički je napadnuta.

Polin Ades Mevel iz te organizacije kazala je da je obaveza Vlade da učini sve da olakša istragu koju je prije sedam mjesec obećao crnogorski premijer, te da moraju garantovati bezbjednost Lakić.

“Izostanak akcije policije podgrijava neprihvatljive insinuacije, ugrožava ugled Olivere Lakić i njenog rada i predstavlja dodatnu prijetnju po život te hrabre novinarke, čije izvještavanje daje doprinos javnom interesu”, rekla ja Ades Mevel.

Iz te međunarodne organizacije kazali su da i njihov posljednji izvještaj pokazuje da su novinari izloženi prijetnjama i odmazdi kad god počnu da se ozbiljnije interesuju za organizovani kriminal.

Reporteri bez granica podsjećaju da nijedan napad na novinare koji se dogodio u protekle dvije godine nije rasvijetljen.

Crna Gora se, prema indeksu slobode medija organizacije Reporteri bez granica, nalazi na 103. mjestu od 180 zemalja.

Među zemljama regiona, na lošijoj poziciji od Crne Gore je samo Makedonija (109). Slovenija je na 32. mjestu, Bosna i Hercegovina na 62, Srbija na 76, Hrvatska na 69, Albanija na 75, a Kosovo na 78. poziciji.

Nepoznati muškarac ranio je novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić 8. maja ispred njenog stana, nešto prije 21 čas, nakon što je po povratku s posla parkirala automobil i krenula da uđe u zgradu.

Tužilaštvo i policija ni danas nisu ni na tragu napadačima i nalogodavcima tog zločina.

Iz Uprave policije su krajem septembra saopštili da imaju operativna saznanja kako iza pokušaja ubistva Lakić stoji jedna kriminalna organizacija sa teritorije Crne Gore, ali nisu odgovorili da su ta saznanja potvrđena ili demantovana.

Bonus video: