BIĆE OBUČENO NAJMANJE 10 TERENSKIH RADNIKA

Juventas: Poboljšaće se kvalitet usluga za 1.000 osoba pogođenih HIV-om

„Među rezultatima projekta očekuju se i povećan nivo informisanja, svijesti javnosti i donosilaca odluka kroz tematske medijske članke distribuirane svim medijima, na najvažnije teme u vezi sa prevencijom, testiranjem, liječenjem i ljudskim pravima grupa pogođenim HIV-om“, pojasnili su iz Juventasa
0 komentar(a)
Aida, AIDS, HIV, Foto: Shutterstock
Aida, AIDS, HIV, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.02.2017. 11:41h

Projektom Unaprjeđenje kvaliteta servisa koje nevladine organizacije (NVO) pružaju grupama pogođenim HIV-om u Crnoj Gori biće poboljšan kvalitet usluga za najmanje hiljadu osoba godišnje, saopšteno je iz NVO Juventas.

Iz te organizacije objasnili su da je svrha projekta, koji će trajati do kraja februara, poboljšanje prava pacijenata i ljudskih prava grupa pogođenih HIV-om u Crnoj Gori (muškarci koji imaju seksualne odnose s muškarcima, osobe koje koriste/injektiraju droge, zatvorenici, seksualne radnice, osobe koje žive sa HIV/AIDS-om).

„Projekat će pored pružanja usluga grupama pogođenih HIV infekcijom, unaprijediti iste, te dostići najmanje hiljadu osoba godišnje, na način što će biti obučeno najmanje deset terenskih radnika, kao i kroz izradu protokola za rad u Drop in centrima za osobe koje koriste droge i seksualne radnice“, kaže se u saopštenju.

Predviđeni rezultati projekta, koji finansiraju Kanadski fond i ambasada te države u Beogradu, uključuju kako se navodi, povećanje nivoa informisanosti opšte populacije i grupa pogođene HIV-om putem internet kampanje, posebno društvenih mreža.

„Među rezultatima projekta očekuju se i povećan nivo informisanja, svijesti javnosti i donosilaca odluka kroz tematske medijske članke distribuirane svim medijima, na najvažnije teme u vezi sa prevencijom, testiranjem, liječenjem i ljudskim pravima grupa pogođenim HIV-om“, pojasnili su iz Juventasa.

Kako navode, projektni tim će kreirati infografike i zanimljive poruke o prevenciji, testiranju, liječenju i ljudskim pravima. Cilj je da kampanja dosegne publiku od najmanje 100 hiljada ljudi, a koja nije samo iz Crne Gore.

Obuka terenskih radnika koji rade sa populacijom koja je pogođena HIV-om, kao i izrada protokola za rad u Drop u centrima za osobe koje koriste droge i seksualne radnice, takođe je predviđena ovim projektom.

„Zbog nestabilne finansiranje usluga u zajednici, zemlja se suočava sa brzim povećanjem prevalencije HIV-a. U periodu odsustva finansijske podrške Crna Gora se suočila sa značajnim povećanjem prevalence HIV-a, gdje je 15 odsto od svih HIV slučajeva od 1989. dijagnostifikovano samo u 2016. godini“, upozorili su iz Juventasa.

Preporučujemo za Vas