Baković: Pravo na privatnost se svakodnevno krši, građani ponekad nijesu ni svjesni

Baković je pozvao građane da više vode računa o svojim podacima o ličnosti, da se odgovornije odnose prema njima i da takav odnos traže i od organa i drugih subjekata koji prikupljaju te podatke
219 pregleda 0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2018. 14:41h

Građani Crne Gore još nemaju dovoljno znanja kako da zaštite svoju privatnost i podatke o ličnosti, zbog čega se mora više raditi na promociji njihovih prava i mehanizama za njihovu zaštitu, ocijenjeno je na konferenciji koja je danas održana u parlamentu.

Konferenciju “Zaštita podataka o ličnosti u Crnoj Gori- zakonodavstvo i praksa“ organizovao je Odbor za ljudska prava i slobode, povodom obilježavanja 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković, ocijenio je da se pravo na privatnost svakodnevno krši, i to u različitim oblastima života.

„Građani ponekad nijesu ni svjesni šta se to, i na koji način čini. Mi u našim godišnjim izvještajima posebno ukazujemo na to kada je u pitanju pravo na privatnost djece, i da od toga, nažalost, nijesu imuni ni mediji“, kazao je Baković.

Kako je naveo, mediji nekad u najboljoj namjeri, da bi pomogli porodicama koje su u teškoj materijalnoj situaciji, iz krajnje humanih razloga pozivaju u pomoć.

„Ali se pritom objavljuju fotografije i imena tih osoba, iznose se njihovi lični podaci“, dodao je Baković.

On je ocijenio da građani još nemaju dovoljno znanja kako da zaštite svoju privatnost i podatke o svojoj ličnosti.

„Zato se mora više raditi na podizanju njihove svijesti, promociji njihovih prava i mehanizama za zaštitu tih prava“, istakao je Baković.

On je pozvao građane da više vode računa o svojim podacima o ličnosti, da se odgovornije odnose prema njima i da takav odnos traže i od organa i drugih subjekata koji prikupljaju te podatke.

„A tamo gdje procijene da se nezakonito postupa, da traže zaštitu i da se obrate Agenciji ili Zaštitniku kao nacionalnoj instituciji“, dodao je Baković.

Zora Čizmović iz Ministarstva unutrašnjih poslova kazala je da će novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti uskoro biti na javnoj raspravi, i da će ga pratiti ozbiljna medijska kampanja.

„Kada smo formirali Radnu grupu za izradu zakona, pozvali smo nevladine organizacije da učestvuju u njenom radu, ali se nijedna nije prijavila“, rekla je Čizmović.

Kako je navela, novi zakon je veliki izazov za Crnu Goru, jer se na drugačiji način stvaraju obaveze onih koji obrađuju lične podatke.

Ona smatra da će novi zakon bolje rasvijetliti i zloupotrebe koje se dešavaju sa podacima maloljetnika.

„Čini mi se da smo ovim zakonom dospjeli do građanina, da se on malo raspita šta mi to radimo sa njegovim podacima, kako ih obrađujemo i kome ih proslijeđujemo“, kazala je Čizmović.

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, Muhamed Đokaj, kazao je da period do donošenja novog zakona treba iskoristiti prvenstveno za edukovanje rukovodilaca zbirkama ličnih podataka, kao i građana.

„Novim zakonom će se precizirati koji su subjekti obavezni da imenuju službenika za zaštitu ličnih podataka“, kazao je Đokaj.

Kako je naveo, pravo na zaborav predstavlja pravo da pojedinac od obrađivača zatraži i dobije brisanje podataka.

„Usvajanjem novog zakona građanima Crne Gore biće omogućen nivo zaštite ličnih podataka koji imaju građani Evropske unije“, poručio je Đokaj.

Milan Radović iz Građanske alijanse rekao je da u Crnoj Gori postoje značajni problemi kada je u pitanju primjena zakonodavstva u praksi.

Prema njegovim riječima, mnogi sistemi i baze podataka su još izvan kontrole nadzornih tijela u Crnoj Gori.

„Takođe, brojni subjekti prikupljaju podatke suprotno zakonu i, što je možda teže, te podatke obrađuju suprotno zakonu, i u takvim okolnostima može doći do povrede prava na privatnost“, kazao je Radović.

Kako je naveo, nekada takva povreda nekad može biti značajno teža za građane od nekih slučajeva teških kršenja ljudskih prava.

Predsjednik Odbora Halil Duković kazao je da je to tijelo dalo značajan doprinos ne samo u donošenju propisa iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, već i u praćenju njihove implementacije.

„Zaštiti ličnih podataka se svakim danom daje sve veći značaj, tako da su pomaci značajni i mjerljivi“, ocijenio je Duković.

Kako je kazao, zajedničko djelovanje svih subjekata je preduslov da se svijest o značaju zaštite ličnih podataka podigne na još viši nivo.

„Sa ovog skupa treba da pošaljemo jasnu poruku da su ljudska prava svih nas pojedinačno, na svakom mjestu i svakog dana, a da je obilježavanje Međunarog dana ljudskih prava prilika da još jednom skrenemo pažnju na obavezu njihovog poštovanja“, rekao je Duković.

Bonus video: