Besplatna SOS linija za roditelje: Savjeti o vaspitanju, komunikaciji sa djetetom...

„Kada pozovu roditeljsku liniju, razgovaraće sa savjetnicima koji su prošli obuke za ovakvu vrstu savjetovanja tokom kojih su im stručnjaci iz regiona sa dugogodišnjim iskustvom rada na savjetodavnim linijama prenijeli svoje znanje i iskustvo“, kazala je Mihailović
126 pregleda 0 komentar(a)
SOS linija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
SOS linija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 06.02.2017. 20:14h

Prva besplatna nacionalna SOS Roditeljska linija u Crnoj Gori, koja će podržavati roditelje i staratelje u usvajanju i primjeni principa pozitivnog roditeljstva i doprinijeti sprječavanju i smanjivanju fizičkog kažnjavanja djece, počela je danas sa radom.

Linija je uspostavljena u okviru programa „Zaštita prava djeteta kroz pozitivno roditeljstvo“, koji sprovode nevladina organizacija (NVO) Roditelji u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori i uz finansijsku podršku Evropske unije (EU).

Direktorica NVO Roditelji, Kristina Mihailović, kazala je da Roditeljska linija, čiji je broj 080 888 888, nudi roditeljima i starateljima savjete u vezi sa roditeljstvom, odnosima sa djecom i unutar porodice, sa akcentom na vaspitanje djece.

„Cilj SOS linije je da bude servis podrške svim roditeljima u Crnoj Gori i omogući im da dobiju savjete o vaspitanju djeteta, roditeljskim kompentencijama, poboljšanju komunikacije sa djetetom, ali i svim drugim pitanjima u vezi sa njegovim potrebama, pravima i odgovornostima“, precizirala je Mihailović.

Ona je naglasila da je linija povjerljiva, besplatna i dostupna svim zainteresovanim roditeljima svakog radnog dana od 16 do 20 sati, i da je mogu pozvati roditelji iz bilo koje opštine.

„Kada pozovu roditeljsku liniju, razgovaraće sa savjetnicima koji su prošli obuke za ovakvu vrstu savjetovanja tokom kojih su im stručnjaci iz regiona sa dugogodišnjim iskustvom rada na savjetodavnim linijama prenijeli svoje znanje i iskustvo“, kazala je Mihailović.

Oni će, kako je navela, savjetovanje obavljati uz superviziju psihoterapeuta i uz koordinaciju socijalnog radnika.

Mihailović je potpisala Memorandum o saradnji sa predstavnicima mobilnih operatera u Crnoj Gori - Crnogorskog Telekoma, Telenora, M-tela, kao i Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, koji su, kako je navela, omogućili da SOS linija bude besplatna.

Ona je dodala da je Telenor, osim toga, podržao projekat i sa pet hiljada EUR.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks, kazao je da će SOS roditeljska linija obezbijediti kredibilne i naučno utemeljene smjernice za roditelje koji zatraže pomoć, i to na diskretan, neosuđujući i podržavajući način.

„Svi roditelji mogu imati koristi od efikasne podrške roditeljstvu, ali ona može biti posebno korisna za porodice koje se nalaze u nepovoljnoj situaciji“, smatra Perks. Prema njegovim riječima, projne takve situacije i dalje su tabu u Crnoj Gori. „Pa se poput svih društvenih problema, kao što su post-porođajna depresija, bolesti zavisnosti i postojanje roditelja koji se i sami oporavljaju od djetinjstva bez ljubavi, umanjuje mogućnost da se djetetu omogući najbolji početak života“, kazao je Perks. Kako je naveo, putem SOS linije roditelji će dobijati savjete o nenasilnom disciplinovanju djece koji će ojačati vezu između djeteta i roditelja i biti osnova konzistentnog i koherentnog načina pomaganja djetetu da nauči razliku između dobrog i lošeg i postane produktivna, uspješna i emotivno zdrava osoba. Perks je podsjetio da je istraživanje UNICEF-a iz 2013. godine pokazalo da je svako treće dijete, uzrasta od jedne do 14 godina, bilo izloženo fizičkom kažnjavanju u mjesecu koji je prethodio istraživanju. On je naglasio da promovisanje nenasilnog oblika roditeljstva mora biti dio svake tačke kontakta između države, roditelja i djece, zdravstvenog sistema, sektora socijalne zaštite, sistema obrazovanja, uključujući i institucije za obrazovanje i vaspitanje u ranom djetinjstvu, dnevene centre i škole. „Ne postoji bolja investicija jednog društva od promovisanja optimalnog roditeljstva za optimalan razvoj djeteta. Zato se nadam da će ova linija biti još jedan doprinos nizu servisa koji su podrška porodicama u Crnoj Gori“, dodao je Perks. Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da je zaštita djece prioriteno pitanje, kako za članice, tako i za Uniju uopšte. „Nasilje je neprihvatljivo, bez obzira ko je žrtva, a posebno je zabrinjavajuće kada su žrtve djeca. U takvim slučajevima ne smijemo dozvoliti sebi da budemo nijemi posmatrači“, naglasio je Orav. On je kazao da je porodica najpogodniji kontekst za obezbjeđivanje brige i fizičke i emocionalne bezbjednosti za djecu, ali, kako je naveo, dom zna biti i vrlo opasno mjesto. „Disciplina nikad ne smije biti izgovor za nasilje nad djecom. Moramo ujediniti snage na sprječavanju nasilja nad djecom, i efikasno odgovoriti na sva kršenja dječjih prava“, poručio je Orav. Ministar rada i socijalnog staranje, Kemal Purišić, kazao je da su u u porodici i dalje prisutni patrijarhalni odnosi i određeni stepen tolerancije prema nasilju, iako se u društvu polako formira svijest o ravnopravnosti kao željenoj društvenoj vrijednosti. „Na tolerantnost prema nasilju ukazuje i činjenica da je fizičko kažnjavanje djece jedan od uobičajenih načina vaspitanja“, rekao je Purišić. On se zahvalio svima koji su podržali uspostavljanje SOS roditeljske linije, servisa koji će pružiti značajnu podršku i biti dostupan svim roditeljima u Crnoj Gori.

Bonus video: