Mićo i Mila Delić pola vijeka zajedno

Osim što je bila domaćica u kući, Mila je svom suprugu pomagala, kada bi on zidao kuće da bi zaradili za život
150 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2017. 09:15h

Mićo i Mila Delić proslavili su 50 godina braka juče u svom domu u zetskom selu Ljajkovići. Zlatnu svadbu dočekali su u društvu svojih najbližih, četvoro djece i dvanaestoro unučadi.

Njihova priča je počela 1967. godine, kada je Mićo služio vojsku u Prokuplju i Nišu i preko brata upoznao Milu iz Pljevalja. Odmah je uzeo odsustvo.

"Bila je nužda, ženu je trebalo dovesti u kuću, a brat mi je nju hvalio", priča Mićo, jer se njih dvoje nijesu poznavali prethodno. Umjesto da kao savremeni bračni parovi pođu na medeni mjesec, Delići su se razdvojili, Mićo se morao vratiti u vojsku. Kući je ostala Mila i čekala ga dvije godine. Nije joj bilo teško, kaže, "to je ranije bilo normalno".

Nakon dvije godine bračni par je konačno zajedno, imaju svoje vrijeme i počinju se stvarno upoznavati.

"Odmah smo sve počeli da radimo zajedno, tako smo se i upoznavali, kroz rad i druženje", prisjeća se Mila.

Osim što je bila domaćica, ona je i šegrtovala Miću koji je gradio kuće. Bili su kolege na terenu i u poslu, a po povratku domu - porodica.

"Današnji parovi teško opstaju zajedno, sve neka ljubomora, on pogledao drugu, ona pogledala nekog", čudi se Mićo, jer ranije nije bilo vremena za ljubomoru.

"Ko će razmišljati o ljubomori i naći vremena za nju kada ste u poslu", kaže Mićo.

Zbog razumijevanja su i opstali pola vijeka zajedno, pa su i juče dijelili radost.

"Novčanik nijesmo dijelili nikad, ali dinar, pa bio zadnji, zajednički je. Danas ako ljudi nemaju para nema ni druženja, ne može se šetati, a najljepše je druženje bez para, poslije druženja sa djecom”, ističe Mila.

Mića je zadesila nesreća 1977. kada je radio u silosu u Brskovu, bio je zatrpan zemljom, samo mu je glava virila, a kolega je poginuo. Nakon akcije spasavanja dvije godine je proveo u bolnici, vezan za krevet, a životna saputnica mu je tada pokazala najveću ljubav i brigu ne ispuštajući ga iz vida. Što je mogla umjesto njega i za njega, radila je.

Njih dvoje tvrde da je za zajednički život najvažniej razumijevanja, popuštanje, strpljenje i ljubav.

"Uz rad i trud nesuglasice se ne primjećuju. Sad se ne sjećam ni da ih je bilo", kaže Mila.

Galerija

Bonus video: