Priča sa hepiendom: Glavata morska kornjača vraćena u more

Mladići su u nedjelju kornjaču doveli prvo kod “Martine” i spustili je u more, praćeni neskrivenim oduševljenjem šetača na barskom korzu koji su u velikom broju prilazili da fotografišu nesvakidašnji prizor, međutim, opet je bilo vidljivo da kornjača nije imala snage da se suprotstavi talasima
253 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2017. 16:34h

Vikend avantura nesvakidašnjeg barskog “gosta” u nedjelju popodne dobila je hepiend. Glavata kornjača-na latinskom Caretta caretta-koju su talasi u subotu oko 14 sati izbacili na plažu u visini stadiona Madžarica, iz trećeg pokušaja je uz pomoć nesebičnih mladih Barana vraćena u more i kako stvari stoje, nesmetano nastavila svoje putešestvije Jadranskim morem.

Asad Grlić i Abidin Gurzaković prvi su naišli na kornjaču dužine nekih 70 cm, a težine oko 50 kg, u subotu na plaži kod ljetnjeg kafića “Azzuro”.

"Pozvali smo našeg druga biologa Vernesa Zagoru koji je kontaktirao kolege u Institutu za biologiju mora, i rekao da je vratimo na sigurno, u more, kad se smiri.To smo i uradili u subotu oko15:30, međutim, talasi joj nisu dozvolili da otpliva iz plićaka, pa smo je ponovo izvadili iz mora", kazao je “Vijestima” Grlić.

Zagora je rekao da je, vjerovatno od udara u stijenu, kornjača imala povredu glave, zbog koje su je mladići u subotu uveče ponijeli na pregled kod veterinara Gorana Medojevića. On je, dodaje Zagora, provjerio da kornjači svi ekstremiteti normalno rade, a kako mu je koleginica Slađana Gvozdenović iz Instituta rekla da bi bilo poželjno da kornjača bude malo na suvom da povrati energiju, kornjača je “prenoćila” kod njega.

Mladići su u nedjelju kornjaču doveli prvo kod “Martine” i spustili je u more, praćeni neskrivenim oduševljenjem šetača na barskom korzu koji su u velikom broju prilazili da fotografišu nesvakidašnji prizor, međutim, opet je bilo vidljivo da kornjača nije imala snage da se suprotstavi talasima.

-Zamolili smo Saja Kalamperovića da u njegov čamac ukrcamo kornjaču i da je izvedemo na otvoreno more, što je on sa zadovoljstvom prihvatio, a zajedno sa nama, isplovili su i Asad, Kamber Karađuzović i moj brat Enes. Izašli smo neke dvije milje od obale, spustili je u more. More je na otvoreno bilo mirno i kornjača je odmah počela da pliva. Sačekali smo na poziciji pola sata , za svaki slučaj, no, kornjača nije odstupala od svoje “rute”-naveo je Zagora.

Povodom spekulacija javnosti da je kornjača izašla na obalu da položi jaja, Zagora je naglasio da za to period nije februar, “već maj”, te da kornjače polažu jaja u pješčane, a ne u kamenite plaže, kao što je već bio slučaj na ušću Bojane u more.

Galerija

Bonus video: