Arheolozi kod Gradskog stadiona pronašli nošnju i stari novac

Rukovodilac zaštitnih istraživanja, Marija Jabučanin, kazala je da je pronađena nošnja u lošem stanju, te da je pripadala djetetu
160 pregleda 25 komentar(a)
Stari novac, Foto: Privatna arhiva
Stari novac, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.02.2017. 16:14h

Arheolozi koji rade na istraživanju nekadašnjeg groblja ispred Gradskog stadiona pronašli su dijelove nošnje i dva stara novčića.

Rukovodilac zaštitnih istraživanja, Marija Jabučanin, kazala je da je pronađena nošnja u lošem stanju, te da je pripadala djetetu.

Ona je rekla da su nošnju poslali etnolozima na detaljnije analize, a novčići su očuvani i svjedoče o vremenu iz kog groblje datira.

„Najnoviji su iz doba Knjaževine Crne Gore. Pronalazak novčića je značajan, jer potvrđuju da je groblje iz perioda XIX vijeka. Kako je pronađen i bronzani prsten iz XVI i novčići iz XX vijeka, znači da se na tom nalazištu kriju stvari i iz ranijeg i kasnijeg perioda'', istakla je Jabučaninova.

Naglasila je da se završetak iskopavanja ne može prognozirati, jer uticaj imaju i vremenske prilike, zbog kojih se odugovlači istraživanje.

Arheološka iskopavanja započeta su prvog decembra na lokaciji gdje je predviđena izgradnja gradskog trga, kada su radnici “Erlanga” pronašli grobove prilikom iskopavanja cisterni za gorivo nekadašnje pumpe.

Kompanija „Erlang" započela je izgradnju novog trga kod Gradskog stadiona u novembru prošle godine.

Jabučaninova je nedavno ocijenila da će dozvola za dalje istraživanje biti produžena do 28. februara. Građevinska firma „Erlang” će nakon završenih arheoloških istraživanja, ispred južne tribine Gradskog stadiona nastaviti radove na izgradnji planiranog trga i fontane

Trg, koji će koštati preko pola miliona eura, će između ostalog, imati i fontanu, armirano betonske klupe i žardinjere. Ugovorom koji je potpisan sa Agencijom za izgradnju i razvoj Podgorice precizirano je da “Erlang” treba da završi radove u roku od 70 dana od uvođenja u posao.

Bonus video: