U apotekama nema lijeka protiv HIV-a

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da je do nestašice došlo zbog administrativnih problema proizvođača
0 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Savo Prelević
apoteka Montefarm, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.02.2017. 06:56h

Grupa pacijenata oboljelih od HIV virusa upozorila je da su suočeni sa ozbiljnim problemom jer od prošle sedmice u državnim apotekama nedostaje lijek “truvade”, koji je gotovo ključan za njihovo liječenje.

U saopštenju dostavljenom “Vijestima” oni su upozorili da ne smiju kasniti sa uzimanjem te terapije, a da je zapanjujući “krug ćutanja” na koji su naišli na relaciji Fond za zdravstveno osiguranje - Institut za javno zdravlje - Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra (KC).

“Mi, pacijenti, od nadležnih ljekara ne možemo dobiti nikakvu informaciju o nestašici ljekova, a ne možemo dobiti ni bilo kakve savjete u vezi eventualnih alternativa za period dok ljekova nema. Čak i oni pacijenti koji piju više ljekova u okviru antivirusne terapije ne znaju da li da piju one ljekove koje imaju ili da prekinu da piju sve ljekove, zbog moguće štetne interakcije sa virusom”, poručila je grupa pacijenata.

Iz “Montefarma” je juče saopšteno da bi lijek trebalo da stigne danas. “Vijestima” je nezvanično saopšteno da je do nestašice došlo zbog administrativnih problema proizvođača.

Pacijenti su juče saopštili i da se “opasnost od neblagovremenog (u minut tačnog) uzimanja terapije ogleda u mogućnosti razvijanja otpornosti virusa HIV-a na terapiju i razvoj bolesti do stadijuma side i smrti”.

“Da li će nadležne institucije obeštetiti osobe koje su ostavili bez ljekova i time ih doveli u životnu opasnost”, navode oni.

Pacijenti tvrde da se dnevno susreću sa raznim oblicima diskriminacije, sa žalosnim stanjem u kojem se nalazi Klinika za infektivne bolesti, te da je “nestašica ljekova nivo ispod kojeg se ne može”.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) juče je saopšteno da je u prošloj godini registrovano 37 novih HIV/AIDS slučajeva i da je najveći broj novootkrivenih uzrasta od 20 do 39 godina.

Bonus video: