Srednjoškolci očekuju da im mjesečna plata na prvom poslu bude oko 1.000 eura

Generalni direktor Direktorata Ministarstva prosvjete za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić kazao je da će Ministarstvo prosvjete uvesti praktičnu nastavu u srednjim školama, jer su istraživanja pokazala da u našem obrazovanju toga fali. Neke škole poput Medicinske i Srednje stručne škole već imaju praksu
52 pregleda 0 komentar(a)
Prilike, Unicef panel, Foto: Luka Zeković
Prilike, Unicef panel, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.02.2017. 07:55h

Crnogorski srednjoškolci očekuju da im mjesečna plata na prvom poslu bude oko hiljadu eura.

To je pokazalo istraživanje u okviru pilot inicijative “Prilike”, koju su sproveli Ministarstvo prosvjete i UNICEf sa 50 crnogorskih kompanija i osam srednjih škola.

Srednjoškolci iz Bijelog Polja, Berana, Plužina, Nikšića, Podgorice, Kotora i Tivta obišli su kompanije, gdje su bilio na praksi po nekoliko sati.

Učenica podgoričke Gimnazije Sanja Crvenica rekla je da je prosječna plata u preduzećima koje su obišli bila 549 eura, ali da je istraživanje prije projekta pokazalo da učenici očekuju da njihova prva plata bude hiljadu eura. Nakon što su obišli preduzeća učenici su spustili očekivanja - da im prva plata bude 687 eura.

Jedan od učesnika u projektu Vasilija Šarović kazao je da je projekat bio koristan, ali da dva sata nije dovoljno. “Morate razumjeti nas mlade, kojima se interesovanja mijenjaju kao i ovo vrijeme u Crnoj Gori. Danas mislimo jedno, sjutra drugo. Zbog toga smatram da bi bilo dobro da nam se omoguće duže prakse, ako ne tokom ljeta, onda makar mjesec dana”, ocijenio je Šarović.

Generalni direktor Direktorata Ministarstva prosvjete za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić kazao je da će Ministarstvo prosvjete uvesti praktičnu nastavu u srednjim školama, jer su istraživanja pokazala da u našem obrazovanju toga fali. Neke škole poput Medicinske i Srednje stručne škole već imaju praksu.

Direktor kompanije “Giant's Shoulder” Erik Burger, koja je sprovodila istraživanje, kazao je da su se trudili da izaberu učenike iz svih krajeva Crne Gore.

Tvrdi da su istraživanja pokazala da učenici često misle da su teorijska znanja koja steknu u školi dovoljna da bi radili neki posao, dok poslodavci misle drugačije. “Međutim, nakon ovog projekta, poslodavci su omekšali stav”, kazao je Burger.

Perks: Zaposlenje najveća briga današnjih mladića i djevojaka

Šef predstavništva UNICEF Bendžamin Perks smatra da je zaposlenje najveća briga današnjih mladića i djevojaka. “Jedna od naših ključnih odgovornosti je da obezbijedimo da mladi ljudi imaju sposobnosti i prilike koje su im potrebne kako bi uspjeli”, kazao je Perks.

Perks je objasnio da je cilj UNICEF-a bio da pomogne mladim ljudima da se pripreme za ulazak na tržište rada, promjenom načina na koji mladi traže zaposlenje.

Bonus video: