POLOŽENI VIJENCI NA SPOMEN OBILJEŽJE

Đenovići: Sjećanje na pobunu mornara u Boki

Ambasador Slovenije Mitja Močnik podsjetio je na događaja koji je najavio raspad moćnog Austrougarskog carstva i izrazio nadu da će sjećanje na pobunu mornara ostati živo i da će se nastaviti sa obilježavanjem te godišnjice
68 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2017. 18:26h

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje ispred Mjesne zajednice Đenovići i bacanjem vijenca u more, predstavnici lokalne uprave, ambasador Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik, predstavnici hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice i građani, danas su obilježili 99 godina od Pobune mornara u Boki.  

Ambasador Močnik podsjetio je na događaja koji je najavio raspad moćnog Austrougarskog carstva i izrazio nadu da će sjećanje na pobunu mornara ostati živo i da će se nastaviti sa obilježavanjem te godišnjice.  

Nezadovoljni statusom i tretmanom oko četiri hiljade mornara različitih nacionalnosti na 40 brodova Austrougarske vojske stacionirane u Boki Kotorskoj, 1. februara  1918.godine digli su se na ustanak.

Podržali su ih i mještani Đenovića i Tivta.  

Pobuna je za tri dana ugušena u krvi i za samo 24 sata uhapšeno je oko 800 mornara, a pred prijeki vojni sud izvedeno je 40 koji su se smatrali organizatorima.

Na smrt strijeljanjem, koje je izvršeno 11. februara u Škaljarima pored Kotora osuđeni su František Raš, Anton Grabar, Jerko Šišgorić i Mate Brničević.

Protiv ostalih je vođen sudski postupak, većina je u martu 1918. godine puštena na slobodu, a raspadom Austro-ugarske obustavljeni su procesi protiv ostalih mornara.

Galerija

Preporučujemo za Vas