Podgorica: Neće parking iza "Barske" zgrade

Zbog izgradnje zgrade u blizini parcele na kojoj treba da se gradi parking, radnici „Zelenila” su 2015. godine posjekli 14 čempresa starih preko pedeset godina, a umjesto njih posadili su 42 stabla u krugu Univerziteta Crne Gore
351 pregleda 6 komentar(a)
Ulica Vasa Raičkovića, Foto: Luka Zeković
Ulica Vasa Raičkovića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.01.2017. 18:26h

U Ulici Vasa Raičkovića uskoro bi trebalo da počne izgradnja novog parkinga, na mjestu gdje je sada zelena površina sa drvećem iza „Barske” zgrade.

Građani iz te ulice to su saznali nakon što su prošle sedmice radnici mjerili parcelu za parking, a mnogi od njih najavili su da će zbog toga protestovati i neće dozvoliti da to bude urađeno.

Izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana za taj dio grada, na toj parceli je predviđena izgradnja parkinga, ali stanari smatraju da to ne mora da bude „sveto pismo”, jer bi im realizacijom te investicije bio narušen kvalitet života.

“Ispred zelene parcele, nalazi se veliki dvostrani parking, a sada hoće da prave još jedan. To je potpuno suludo, ovo zelenilo nam daje koliko toliko svježine ljeti, drveće, koje je poraslo stvara hladovinu u stanovima, koji su okrenuti na jug ljeti”, istakao je Ivan Perović.

Iz Glavnog garda “Vijestima” je saopšteno da je Nacrtom Programa uređenja prostora za 2017. godinu predviđena izgradnja pristupne saobraćajnice sa obostranim parkinzima u Ulici Vasa Raičkovića, dvorišna strana.

U toku je izrada Glavnog projekta, a po inicijativi građana zbog nedostatka parking mjesta u ovoj zoni. Glavni projekat se radi u skladu sa DUP-om “Novi Grad 1 i 2”, kojim je predviđena izgradnja dvostranog parkinga na tom prostoru (dijelom na sadašnjem zelenom pojasu).

Planirana je izgradnja parkinga sa 100 parking mjesta.

Građani su istakli da je u tom dijelu grada prostor prebukiran, zbog nepotrebne gradnje novih zgrada na zelenim površinama.

Zbog izgradnje zgrade u blizini parcele na kojoj treba da se gradi parking, radnici „Zelenila” su 2015. godine posjekli 14 čempresa starih preko pedeset godina, a umjesto njih posadili su 42 stabla u krugu Univerziteta Crne Gore.

“Tada su posjekli stabla, zgrada je napravljena, šta nama znači što je drveće posađeno negdje drugo, nama je kvalitet života narušen. A sada hoće da prave parking, još betona, pa i ovako se pogušismo. Pa nisu planeri od ranije bili ludi, kada su predvidjeli ove zelene površine”, istakli su građani.

Hidrogeolog Mihailo Burić, savjetovao je gradsku vlast da u Podgorici posadi drveće gdje god ima slobodnog mjesta, jer će to pozitivno uticati da glavni grad promijeni mikroklimu, amortizuje klimatske promjene i da se poboljša kvalitet vazduha 'koji nije na zavidnom nivou'.

Bonus video: