VIP odjeljenja: Privilegovani se ne muče za dobre ocjene

Učenici smatraju da je veliki problem što VIP đacima profesori gledaju kroz prste, dok se oni moraju baš pomučiti za ocjenu
204 pregleda 0 komentar(a)
škola, VIP odjeljenja, Foto: Duca
škola, VIP odjeljenja, Foto: Duca
Ažurirano: 27.01.2017. 15:32h

Za postojanje VIP odjeljenja, „Vijestima” je potvrdilo i nekoliko đaka Gimnazije „Slobodan Škerović”, koji su naveli da među učenicima postoji uvjerenje da su ta djeca privilegovana.

Inpekcija da utvrdi ima li VIP odjeljenja>>>

“Među njima, naravno ima djece koja su ni kriva, ni dužna upala u takvo odjeljenje, koji su zaista odlični učenici, dobre osobe. Ali, mnogo je više onih za koje se to ne može reći, ali zahvaljujući društvenom statusu roditelja prolaze odlično”, istakla je učenica trećeg razreda te škole.

Međutim, učenici smatraju da je još veći problem, što VIP đacima profesori gledaju kroz prste, dok se oni i te kako „moraju pomučiti da bi dobili dobru ocjenu”.

“Iskreno, ne znamo koja je poenta svega, ali eto u školi nas uče na podjele i da smo mi manje vrijedni i bitni, jer naši roditelji nijesu valjda dobro kotirani u ovom društvu. Nažalost, to je tako, a ja sam iskreno zbog toga veoma ljut, ali roditelje sam zavolio još više”, istakao je učenik Gimnazije M.P.

Iz Gimnazije, kao i iz drugih škola u kojima postoje VIP odjeljenja, novinar „Vijesti”, ni juče nije uspio da dobije komentar.

VIP odjeljenja postoje prema saznanju „Vijesti” u skoro svim školama u užem centru - Osnovnoj školi „Sutjeska”, „Maksim Gorki”, „Štampar Makarije”, Gimnaziji „Slobodan Škerović”, Ekonomskoj „Mirko Vešović”, Medicinskoj... Pohađaju ih učenici političara, biznismena, privrednika...

“Dijete mi ide u osnovnu školu u kojoj ima VIP odjeljenja, to je veoma ružno, da se na takav način izdvajaju djeca, a osnovno obrazovanje je obavezno za sve. Ako ti roditelji, koliko sam upoznata, oni su inicijatori takvih odjeljenja, žele da na takav način obezbijede nešto bolje za svoje mališane, onda je to još gore. Da imaju privatne škole, pa da plaćaju obrazovanje za djecu, onda bih shvatila”, kazala je Marija Stanišić.

Ona je rekla da je u razgovoru sa drugim roditeljima, shvatila da su VIP odjeljenja uobičajena pojava.

“U početku sam bila šokirana kada sam saznala za to, znala sam da ih ima u srednjim školama. Pretpostavljam da i na taj način ti roditelji žele da istaknu da su neko i nešto, što je poražavajuće”, istakla je Stanišić.

Iz Ministarstva prosvjete „Vijestima”, iako su najavil da hoće, nijesu odgovorili, da li su imali žalbi zbog formiranja VIP odjeljenja i da li su provjeravali da li takva odjeljenja postoje u školama. Iz tog resora je prije dva dana je saopšteno da je nedopustivo djecu izdvajati po navedenim kriterijumima, a da je za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u ustanovi zadužen je direktor.

Bonus video: