CRNVO: Skupština da reguliše postupke uključivanja NVO u rad odbora

Izvršna direktorka CRNVO, Ana Novaković, navela je u saopštenju da Skupština i njena radna tijela nemaju razrađene procedure saradnje sa NVO sektorom, koje se odnose na pozive predstavnicima NVO za učešće na sjednicama odbora, kao i na izbor i imenovanje predstavnika NVO u radna tijela koje formira Skupstina
150 pregleda 1 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: PR Centar
Ana Novaković, Foto: PR Centar
Ažurirano: 27.01.2017. 14:00h

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) pozvao je Skupštinu da definiše postupke uključivanja nevladinih organizacija (NVO) u rad odbora i imenovanja predstavnika NVO u radna tijela parlamenta.

CRNVO je podnio inicijativu predsjedniku Administrativnog odbora, Luiđu Škrelji, da organizuje sjednicu tog tijela sa predstavnicima NVO sektora, kako bi se definisali postupak uključivanja NVO u rad odbora i imenovanja njihovih predstavnika u radna tijela koje formira parlament.

CRNVO je, kako su saopštili, uz inicijativu, dostavio konkretne predloge Izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine radi regulisanja ovih procedura.

Izvršna direktorka CRNVO, Ana Novaković, navela je u saopštenju da Skupština i njena radna tijela nemaju razrađene procedure saradnje sa NVO sektorom, koje se odnose na pozive predstavnicima NVO za učešće na sjednicama odbora, kao i na izbor i imenovanje predstavnika NVO u radna tijela koje formira Skupstina.

Novaković je kazala da da Poslovnik Skupštine u članu 67 predviđa mogućnost učešća predstavnika NVO u radu odbora, po pozivu, bez prava odlučivanja.

Međutim, kako je rekla, Poslovnik ne propisuje detaljnije procedure u tom segmentu.

“Stoga se učešće NVO svodi na volju predsjednika odobra ili članova, koji odlučuju ko se i kada može pozvati, te na taj način poslanici procjenjuju ko u NVO sektoru ima znanja i kapaciteta da učestvuje u raspravama po različitim pitanjima”, objasnila je Novaković.

Ona je ukazala da učešće NVO treba isključivo da se temelji na iskustvu i znanju u određenim oblastima, koje se za to mogu kvalifikovati dostavljanjem pisanih predloga, komentara i inicijativa.

“Takav pristup olakšaće predsjednicima odbora postupak pozivanja, i osloboditi ih obaveze da sami procjenjuju ko bi iz NVO mogao učestvovati”, navela je Novaković.

Ona je, govoreći o izboru predstavnika NVO u radna tijela koje formira Skupština, ocijenila da u tom dijelu nijesu uspostavljene nikakve procedure.

Prema riječima Novaković, predstavnike NVO u tom slučaju biraju poslanici, prema svojim nahođenjima, procjenama i simpatijama.

“Takva praksa dovodi u pitanje legitimitet i nezavisnost ovako izabranih predstavnika NVO od političkih uticaja, i istovremeno daje poslanicima nepotreban teret presudjivanja i uvijek otvoren prostor za optužbe o pristrasnosti prilikom odlučivanja”, smatra Novaković.

Ona je ukazala da već postoje uspostavljene procedure izbora predstavnika NVO u tijelima koje formiraju organi državne uprave, koje funkcionišu bez problema u praksi.

“Slični pristupi mogu se primijeniti i prilikom izbora tijela koje formira Skupština”, navela je Novaković.

Ona je poručila da je neophodno što prije regulisati te procese, jer, poštujući autoritet funkcije poslanika i znanja, oni ne mogu odlučivati o znanjima i kapacitetima u NVO sektoru.

Bonus video: