Obilježena 11. godišnjica željezničke nesreće na Bioču

Zbog nesreće kod Bioča osuđen je jedino mašinovođa Slobodan Drobnjak, na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti
825 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2017. 20:36h

Polaganjem vijenca na spomenik na Bioču, danas je odata počast žrtvama najteže željezničke nesreće u Crnoj Gori u kojoj je poginulo 47, a povrijeđeno više od dvije stotine putnika.

Vijenac je u ime Vlade Crne Gore položila delegacija u kojoj su, osim ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića, bili i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ministarka javne uprave Suzana Pribilović, kao i predstavnici menadžmenta željezničkih preduzeća.

Tragedija se dogodila 23. januara 2006. godine, kada je lokalni elektromotorni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela, iskliznuo iz šina I sva četiri vagona se survala u provaliju. Ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar, nakon željezničke nesreće, podnio je ostavku na tu funkciju zbog, kako je rekao, objektivne odgovornosti za taj događaj. Zbog nesreće kod Bioča osuđen je jedino mašinovođa Slobodan Drobnjak, na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti.

Nevladina organizacija Voz neprebola pozvala je zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast da utvrde istinu o željezničkoj nesreći. Predsjednik te nevladine organizacije Goran Vojinović kazao je da država zataškava ubistvo 47 osoba i povrede njih više od 200. Vojinović navodi da je njihov podnesak sa novim dokazima već dvije godine kod vrhovnog drzavnog tužioca u fioci, a pravnici su ih kaže, uvjerili, da je to dovoljno za ponovljeno suđenje.

Galerija

Bonus video: