Alergolog uskoro u Dječjoj bolnici

Najveća crnogorska zdravstvena ustanova ostala bez stalno zaposlenog ljekara iz te oblasti od sredine 2015. godine...
131 pregleda 20 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Boris Pejović
Zorica Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.01.2017. 07:20h

Dječja bolnica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) uskoro će, nakon duže od godinu i po, da dobije dječjeg alergologa.

To je, u razgovoru za “Vijesti” kazala direktorica KCCG Zorica Kovačević.

Ona je istakla da su u toku pregovori sa ljekarkom, čiji se dolazak u tu ustanovu očekuje tokom ove sedmice.

Institut za bolesti djece sredinom 2015. godine napustila je dječji dermatolog Saida Zejnilović, pa je najveća crnogorska zdravstvena ustanova ostala bez stalno zaposlenog ljekara iz te oblasti.

Roditelji su nakon toga bili prinuđeni da djecu vode u privatne ustanove kod alergologa, ali su se žalili da u Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO) ne mogu da refundiraju troškove.

Da država ima problem sa nedostatkom ljekara sa tom specijalizacijom potvrđuje i činjenica da niko od privatnika nije bio zainteresovan da se javi na poziv FZO i zaključi ugovore o pružanju zdravstvene zaštite iz oblasti alergologije.

Kovačevićeva je “Vijestima” saopštila da ta ustanova, osim nedostatka pojedinih specijalista, ima problem sa manjkom operacionih sala, zbog čega se stvaraju velike gužve.

Pojasnila je da su kapaciteti Odjeljenja intenzivne njege popunjeni preko sto odsto.

Zbog toga, kako tvrdi, imaju u planu prebacivanje određenog broja pacijenata u risansku bolnicu, kako bi ostalo upražnjeno barem osam kreveta.

Kovačevićeva je nagovijestila i da su početkom februara moguće kadrovske promjene u toj zdravstvenoj ustanovi.

Ona je kazala da će do kraja januara da nastave sa procjenom rada po klinikama, nakon čega se očekuje presjek stanja i imenovanje novih direktora.

Kovačevićeva je, po dolasku na tu funkciju u decembru, imenovala uži tim koji čini menadžment ustanove.

Za medicinsku direktoricu imenovala je bivšu direktoricu Klinike za ginekologiju i akušerstvo Snežanu Raspopović, a za direktora Urgentnog centra Nermina Abdića.

Za direktora Centra za nauku izabrala je patologa Filipa Vukmirovića.

Kao što su “Vijesti” ranije objavile, upražnjeno mjesto direktora ginekološke klinike pokriva ginekolog Vojislav Miketić (vršilac dužnosti direktora).

Kovačevićeva je nedavno kazala da je, nakon praznika, u januaru ponovo uveden dopunski rad, kao i rad vikendom, kako bi se smanjile liste čekanja u pojedinim organizacionim jedinicama KCCG.

Radi aparat za magnetnu rezonancu

Kovačevićeva je “Vijestima” saopštila da su uputili dopis premijeru Dušku Markoviću, tražeći izmjene Zakona o javnim nabavkama.

Ona je naglasila da im komplikovane procedure sprovođenja postupaka javnih nabavki onemogućavaju da, u što kraćem roku poprave aparate, iako se postupci odvijaju po skraćenoj proceduri.

Kovačevićeva je istakla i da bi danas trebalo da bude popravljen aparat za magnetnu rezonancu. Česte kvarove trpio je u proteklom periodu i aparat za spoljašnje zračenje, namijenjen za liječenje pacijenata sa kancerom.