Ne postoje mehanizmi koji bi nadoknadili novčanu štetu kada jedan roditelj ne isplaćuje alimentaciju

Formiranje fonda predlagano je više puta u prethodne dvije godine, ali sve se na predlozima i završilo
68 pregleda 3 komentar(a)
djeca
djeca
Ažurirano: 15.01.2017. 18:55h

Samohrana majka dvije djevojčice, već dvije godine ne dobija alimentaciju, koju je njen bivši suprug i otac djece dužan da obezbijedi.

"Drugi roditelj ne učestvuje u nikakvom smislu vaspitavanja pa sve ostalo, a najmanje u finansijskoj situaciji. Alimentacija je određena prije dvije godine, 110 eura, s tim što još sud nije riješio to naše pitanje", kazala je jedna samohrana majkla

Njoj i drugim samohranim roditeljima, kojih prema podacima Monstata sa posljednjeg popisa ima oko 30 hiljada, novac bi iz posebnog, alimentacionog fonda, mogla da daje država. Ovaj sistem već funkcioniše u nekim zemljama regiona.

"Vlada bi trebalo da odvoji izvjesnu sumu novca: ona moze da se odvoji na nekoliko načina koji ne bi dodatno opterećivali budžet, a to je da od svih silnih zaplijena ili sad ovih nagodbi sa bogatašima, jedan dio novca ide u taj alimentacioni fond. To znači da ako on mjesec, dva, ne isplati novac, država je ta koja će da joj isplati, a ona ima načina da njemu uzme novac", kazala je Ljiljana Raičević.

Formiranje fonda predlagano je više puta u prethodne dvije godine, ali sve se na predlozima i završilo. Izbjegavanje alimentacije u Krivičnom zakoniku predstavlja krivično djelo protiv braka i porodice, ali država nema mehanizme za kažnjavanje neodgovornih roditelja, koji lako izmiču kazni.

"To nigdje u regionu ne postoji, bez kod nas, da ga proglase nesposobnim ili da nema posla, pa ne može da izdržava svoje dijete. Mora. To žene moraju da shvate. Mora", kazala je Raičević.

Naša sagovornica ne vjeruje u pomoć države, koja, kaže ona, svakako već uzima od siromašnih, umjesto da im daje.

"Država ne reaguje ni na koji način. Ja sam se žalila, čak i obraćala za pomoć, sa medicinskom dokumentacijom djece i mojom. Nažalost, od gradonačelnika sam čak bila odbijena za jednokratnu pomoć", kazala je samohrana majka

Nakon svega, postavlja se samo jedno pitanje.

"Zašto je potrebno roditelja uopšte natjerati? Ako on nema u svojoj glavi da treba da izdržava svoju djecu ili ako ne poštuje zakon – on mora da odgovara zbog toga", kazala je Liljana Raičević.

Ipak, Raičević najavljuje da će Sigurna ženska kuća, koja i dalje jedina pomaže samohranim majkama, i u ovoj godini nastaviti borbu za uvođenje alimentacionog fonda. A naša sagovornica zaključuje...

"U našoj državi majka nije zaštićena", kazala je samohrana majka

Bonus video: