Proširena lista pomagala koju finansira Fond

Iz FZO su istakli da su za korišćenje pojedinih pomagala, kao što su Brajeva pisaća mašina, reproduktor govora za slijepe, skraćeni rokovi trajanja. Naglasili su da će odobravati stvarne troškove nabavke pomagala, za koje FZO nema isporučioca sa kojim je potpisao ugovor, a koji se odobravaju kod rijetkih stanja i bolesti
0 komentar(a)
Kolica, osoba sa invaliditetom, Foto: Shutterstock
Kolica, osoba sa invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.01.2017. 16:51h

Osobe sa invaliditetom moći će ubuduće da dobiju povoljnije uslove za odobravanje elektromotornih i aktivnih lakih kolica i rezervne djelove.

Prema novom pravilnu Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), osiguranici do 26 godina mogu da dobiju spoljne portabilne insulinske pumpe i djelove za pumpu, a djeca do 18 godina orotpedske uloške za dvije dijagnoze. Na listu medicinsku tehničkih pomagala uvršten je i inhalator za djecu do 18 godina sa cističnom fibrozom, aparat sa pozitivnim pritiskokom sa maskom za neinvazivnu ventilaciju u kućnim uslovima kod teških respiratornih bolesti, BAHA aparat za koštano sprovođenje zvuka i Vibrant sistem za koštano sprovođenje zvuka za osobe do 26 godina.

Novitet je i uvođenje mekih kontaktnih sočiva za djecu do sedam godina, kohlearni implant i zaušni procesor sa djelovima i baterijom za populaciju do 26 godina.

Iz FZO je saopšteno da će pojedina pomagala sa Liste (na primjer otopedska ) ubuduće predlagati ortoped ili fizijatar iz opštih bolnica, a ne konzilijumi dokora Kliničkog centra kao do sada.

Za pojedina pomagala, kao što su vještački nos, perike, grudnjaci, prvi put će ih predlagati odgovarajući doktor specijalista, a dalje izabrani doktor.

Iz FZO su istakli da su za korišćenje pojedinih pomagala, kao što su Brajeva pisaća mašina, reproduktor govora za slijepe, skraćeni rokovi trajanja. Naglasili su da će odobravati stvarne troškove nabavke pomagala, za koje FZO nema isporučioca sa kojim je potpisao ugovor, a koji se odobravaju kod rijetkih stanja i bolesti.

Iz FZO su poručili da je proširena i Lista bolesti, stanja i posledica povreda za dijagnoze miotonična distrofija, hereditarna oboljenja živaca, dječja celebralna paraliza svake treće godine nakon što pacijent napuni 15 godina....

Naglasili su da će se pojedinim grupama pacijenata odobravati pratilac za vrijeme trajanja medicinske rehabilitacije. Riječ je o djeci do 15 godina, odnosno maloljetnoj osobi koja boluje od maligne bolesti, koje ima oštećenje mišića i neuromuskularne bolesti, plegični sindrom, oštećenje sluha vida i govora preko 70 odsto, intelektualni invaliditet sa koeficijentom inteligencije 69 i manje, autistične poremećaje, epilepsiju.

Iz FZO su podsjetili da su održali sastanke sa nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima vezanim za osobe sa invaliditetom i konsultovali stručnjake Kliničkog centra u dijelu opravdanosti da se prošire prava za pacijente.

Tvrde da će donošenje dva nova pravilnika usloviti povećanje troškova, ali da nije moguće dati preciznu finansijsku procjenu.

Bonus video: