Sudbina Luke Kotor u rukama DPS-a

Vlada već duže planira da privatizuje preduzeće, ili da dugoročnu koncesiju dodijeli nekoj od inostranih kompanija...
75 pregleda 30 komentar(a)
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.01.2017. 14:44h

Četvorogodišnji mandat izvršnog direktora Luke Kotor Vasilija Kusovca (SDP) istekao je juče, pa upućeni očekuje da tu vrijednu državnu firmu ubrzo u svoje rijeke preuzme DPS koji kontroliše Bord direktora i može da imenuje v.d. izvršnog direktora.

Kusovac koji je u protekle četiri godine vodio “mali rat” oko produženja koncesije za gazdovanje lukom sa državom, odnosno Socijaldemokratama i DPS koji kontrolišu resore pomorstva i Vladu, uspio je da uspješno vodi Luku Kotor.

Luka je 2016. imala rekordnu poslovnu godinu u istoriji - uplovilo je 488 brodova, što je 18,4 odsto više u odnosu na 2015.

Sa njima je stiglo 535.200 putnika, ili 21,7 odsto više nego godinu ranije.

U luku podno zidina Starog grada tokom 2016. uplovilo je 1.673 jahti, ili 6,7 odsto više nego 2015. godine, sa 8.391 nautičara i putnika (16,8 procenata više nego godinu ranije).

“Luka Kotor je gradska luka, fizički i funkcionalno pripada gradu i samim tim je njegova razvojna šansa. Osnovni preduslov da ona to i ostane i očuva dostignute visoke pozicije u kruzing industriji na ovom dijelu Mediterana, je da zadrži pravo na dugoročno privredno korišćenje lučkog akvatorijuma”, kazao je Kusovac, odlazeći sa funkcije prvog čovjeka firme koja je u većinskom vlasništvu Opštine Kotor i države.

Vlada već duže vrijeme planira da ili privatizuje preduzeće, ili da ga, kroz raspisivanje tendera za dodjelu nove dugoročne koncesije za gazdovanje lukom, eliminiše iz tog unosnog posla u korist neke od jakih stranih kompanija koje su iskazale interes za preuzimanje posla prihvata kruzera i jahti u Kotoru.

Najviše interesovanja za to do sada je pokazala čuvena američka kompanija “Royal Caribbean Cruise Intrenational”, a čije je interese u Crnoj Gori proteklih godina zastupala advokatska kancelarija Ane Đukanović, sestre dojučerašnjeg premijera i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Kusovac je pozvao Vladu da prioritetno državnoj firmi dodijeli koncesiju za gazdovanje kotorskom lukom.

“Nisam od onih koji su nosioci liberalne ekonomije i maksime da tržište može regulisti sve, jer će u tom slučaju Luka Kotor - jadranski brend, biti prodata zato što mi na tom polju ne možemo konkurisati moćnim stranim kompanijama. Ali, ako država bude regulator kako to rade moćne zemlje u svijetu, onda će zadržati za sebe Luku Kotor. Ako to žele, mogu to uraditi odmah. Kada je u pitanju pomorstvo, Crnoj Gori nedostaje strategija a posebno u kruzing industriji“.

Putnici sa kruzera odlično ocjenjuju kvalitet usluge

Prema ocjeni “Cruise Critic” - vodećeg portala koji se bavi analizom i ocjenom svih aspekata kruzing industrije, na osnovu glasanja putnika sa kruzera , Kotor je uvršten u pet najbolje ocijenjenih destinacija u istočnom Mediteranu u 2016. godini. Prema anketnom listiću Luke Kotor koji popunjavaju članovi posade i putnici, kvalitet lučkog servisa je ocijenjen najvećom prosječnom ocjenom (4.2).

Luka Kotor je tokom 2016. dobila i niz međunarodnih nagrada i priznanja, postala je zvanični član organizacije “Med Cruise Associatin” koja okuplja više od 70 članova, što predstavljaju 100 najprometnijih kruzing luka na Mediteranu.

Luka Kotor je zlatni Partner Clia (Cruise Lines International Association) koju čini više od 60 kruzing kompanija iz čitavog svijeta.

Bonus video: