Lekić o povlačenju zakona o Njegošu: Potvrda sloma svih temeljnih vrijednosti u CG

Predsjednik Demosa rekao je da je povlačenjem ovog zakona DPS pokazao da je spreman na sve, bukvalno na sve nemoralne i ponižavajuće radnje da bi sačuvao vlast
95 pregleda 177 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2016. 10:30h

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić kazao je da je povlačenje iz skupštinske procedure izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik potvrda sloma svih temeljnih vrijednosti u ovoj zemlji.

Crnogorska Vlada povukla je u srijedu iz skupštinske procedure izmjene Zakona o državnim praznicima.

"Povodom kukavičke odluke vlade premijera Markovića da povuče iz skupštinske procedure izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik. – saopštavam stav u svojstvu građanina osjećajući se sasvim malim i beznačajnim da nešto kažem o Njegošu, pritom duboko se diveći ovoj gorostasnoj i genijalnoj ličnosti našeg i šireg prostora. Odluka koalicione družine u vladi i krnjem paralamentu je nova potvrda sloma svih temeljnih vrijednosti u ovoj zemlji i dodiruje jedno od najosjetljivijih, rijetko nespornih, mjesta u samosvijesti ovog naroda", kazao je Lekić.

Lekić je rekao da ovdje ogromna većina dobro zna da bez Njegoša ne bi bilo Crne Gore, "ne samo zbog državničke uloge tog prosvjećenog vladara, već još više zbog činjenice da je svojim velikim književnim - filozofskim dijelom izrazio sintezu i smisao njene istorije. "

Naravno, ovaj skandal sa zaknom ništa ne govori o Njegošu. On govori o formatu grupe neodogvornih neznalica i trgovaca koja i istorijski svetionik zemlje stavlja na sto gdje se dijeli različiti plijen pod sjenkama ogoljenih koruptivnih interesa", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Demosa rekao je da je povlačenjem ovog zakona DPS pokazao da je spreman na sve, bukvalno na sve nemoralne i ponižavajuće radnje da bi sačuvao vlast.

"Grupa bošnjačkih političara koja odavno ni blizu ne zastupa volju većine bošnjačkog naroda u Crnoj Gori se izgleda iz konfora svojih novodobijenih političko-koalicionih stanova i kalifatskih snova drsko i agresivno okomila na najvećeg pjesnika slobode koji je kao takav postao izraz dubokog kolektivnog osjećanja. Ne baveći se onim što se sve krije iz ovog sramnog čina - da li neznanje, lični kompleksi, instrukcije sa strane ili nešto četvrto – jasno je da je bošnjačko (čitaj grupica klero-etničkih bošnjačkih političara) - depesevska kooprodukcija pokušala da ponizi Crnu Goru, da uvrijedi njene građane. Posebno one građene kojim divljenje prema Njegoševom blistavom umu, ne smeta da visoko cijene i vole dijelo Bijelopoljca Ćamila Sijarića, da ne govorimo o Meši Selimoviću. Umjesto da državna elita podstiče kulturnu sintezu ukupnog nasleđa, dakako slovenskog i orijentalno-islamskog, sve to kao integralnih komponenti crnogorske kulture ( ili ako neko voli više - kulture u Crnoj Gori) ovdje nedorasla, provincijska, novokomonovana elita mafijaške vokacije i prakse bestidno trguje, pa i sa vjersko - političko - ideološkim inžinjerinzima kako bi ojačali frontove međunacionalnih, međureligijskih, međudržavnih konfrotacija.Sve, kratkoročno i dugoročno,na štetu Crne Gore", rekao je Lekić.

On je dodao da je srećom Njegoš besmrtan.

"Takvim su ga, u mnogim opisima, smatrali još njegovi slavni savremenici. Takvim ga danas izučavaju po svijetu na raznim katedrama. Takav ostaje u samosvijesti ogromne većine građana ove zemlje. Ovo je samo domaća bruka. Ipak, dovoljno velika", zaključio je Lekić.

Bonus video: