Hladno za doček, potom kiša i snijeg

Branko Micev tvrdi da u posljednjih pola vijeka samo lani nije bilo padavina tokom decembra...
52 pregleda 4 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 29.12.2016. 07:00h

Meteorolozi u Novogodišnjoj noći očekuju suvo i hladno vrijeme, a od 2. do 4. januara padavine i povećanje snježnog pokrivača na sjeveru.

Temperatura u Podgorici kretaće se od nula do minus dva, na primorju oko tri, a na Žabljaku minus 10 stepeni, kaže Branko Micev. Snijeg će, tvrdi, na planinama početi tokom noći 2. januara, dok će u centralnim i južnim predjelima padati kiša. Takvo vrijeme će se nastaviti i tokom 3. i 4. januara.

Micev kaže da do Nove godine očekuje stabilno vrijeme - danas i sjutra biće više oblačnosti i duvaće jak sjeverni vjetar.

Micev je istakao da se ovogodišnji decembar, bez padavina, u posljednjih pola vijeka dogodio još samo lani.

“Crna Gora je bila pod uticajem veoma visokog vazdušnog pritiska, šta je uslovilo stabilno vrijeme i deficit padavina. Noći su bile hladne i vedre, dok su jutarnje temeprature bile mrazne (ispod nule)”.

Micev je rekao da je Pljevljima pet dana zaredom jutarnja temperatura bila minus 15, a u Podgorici 19. i 20. decembra minus sedam stepeni.

Kazao je da je u Crnoj Gori tokom decembra bilo 16 mraznih dana, sa jutarnjom temperaturom ispod klimatske normale, a dnevnom za stepen ili dva iznad normale.

“Raspon između tih temperatura je bio daleko iznad klimatske normale”.

Bonus video: