Pod Ljubovićem planirana zgrada Vrhovnog suda: Zaštitiće crkvu i Spomen ploču

Planom, koji obuhvata područje od oko 18,81 hektara, su, shodno Prostorno -urbanističkom planu Podgorice (PUP), određene površine za groblje, centralne djelatnosti, stanovanje veće gustine, saobraćajnu i ostale infrastrukture
98 pregleda 0 komentar(a)
Crkva Svete Gospođe, Foto: Luka Zeković
Crkva Svete Gospođe, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.12.2016. 21:10h

Glavni grad će, prije nego što stavi u dalju proceduru Nacrt izmjena i dopuna DUP-a “Čepurci -dio”, biti u obavezi da izradi Studiju zaštite kulturnih dobara.

Studiju će, kako su obrazložili iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, biti u obavezi da izrade, jer se u zahvatu planskog dokumenta nalaze dva kulturna dobra, crkva Sv. Gospođe i groblje oko nje na Čepurcima i spomen-ploča na groblju strijeljanih.

Crkva je, kako su obrazložili iz Uprave, stavljena pod zaštitu Rješenjem od 23. aprila 1960. godine, a spomen-ploča na groblju strijeljanih 11.juna 1959. godine.

Planom, koji obuhvata područje od oko 18,81 hektara, su, shodno Prostorno -urbanističkom planu Podgorice (PUP), određene površine za groblje, centralne djelatnosti, stanovanje veće gustine, saobraćajnu i ostale infrastrukture.

Planirano je i širenje postojećeg groblja na slobodnim površinama koje se nalaze u sjeveroistočnom dijelu plana.

Na urbanističkoj parceli 1 se nalazi gradsko groblje, za koje se planom predviđa proširenje i rekonstrukcija objekata preduzeća “Pogrebne usluge”, dok je na UP 2 planirana izgradnja objekta kolektivnog stanovanja sa djelatnostima koje se nalaze u prizemlju.

Iz Ministarstva održivog razvoja su sugerisali Glavnom gradu da izgradnja objekta na UP 2 nije u saglasnosti sa planom višeg reda, jer taj prostor prema PUP-u obuhvata namjene za groblje, saobraćajne i javne zelene površine. “Isto je neophodno korigovati i uskladiti sa planom višeg reda”, piše u mišljenju Direktorata za planiranje prostora. Na UP 3 je planirana izgradnja objekta Vrhovnog suda, a na UP 4 izgradnja objekta kolektivnog stanovanja sa djelatnostima koje se nalaze u prizemlju.

Bonus video: