"Država da obezbijedi da asistenti u nastavi imaju siguran angažman u toku cijele školske godine"

Organizacije su predložile da se pozicije asistenata ubuduće sistematizuju i da se obezbijedi da njihove troškove obezbjeđuje budžet Ministarstva prosvjete, jer su asistenti pomoćnici u procesu obrazovanja, a ne socijalne zaštite
54 pregleda 0 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 26.12.2016. 16:20h

Nevladine organizacije (NVO), njih 14, podržale su odluku Ministarstva prosvjete da do kraja godine iz sopstvenih sredstava isplati asistente u nastavi koji su volonterski radili sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama.

Te NVO su, u pismu premijeru Dušku Markoviću i ministrima prosvjete i rada i socijalnog staranja, Damiru Šehoviću i Kemalu Purišiću, navele da ohrabruje izjava Šehovića da podržava izmjene Zakona, koje je predložio ombudsman.

Te NVO su ukazale da bi se izmjenama Zakona obezbijedilo da se posao asistenata ne radi volonterski, i da država svakom djetetu s posebnim obrazovnim potrebama, za koje se to utvrdi potrebnim, obezbjeđuje asistent, umjesto da mu ga ”može” obezbijediti, kako je do sada bio slučaj.

Međutim, kako se navodi, ti pozitivni pomaci još uvijek ne nude odgovore na najvažnija pitanja, poput načina na koji će se obezbijediti trajno i održivo rješenje angažovanja asistenata u nastavi za djecu s posebnim obrazovnim potrebama, odnosno načina njihovog finansiranja.

“Da li će Ministarstvo prosvjete biti odgovorno za njihov angažman i finansiranje? Da li će te pozicije biti sistematizovane? Šta će se konkretno dogoditi s asistentima kojima ugovori o radu na određeno vrijeme ističu na kraju ove godine?”, pitale se NVO, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Oni su ukazali da je posao asistenata odgovoran i važan za djecu za koju je i rješenjem nadležne državne komisije utvrđeno da su im asistenti neophodni.

“Država mora da obezbijedi da asistenti imaju siguran angažman u toku cijele školske godine, umjesto da se ugovori zaključuju na po nekoliko mjeseci, da uplate kasne i da zbog takvog statusa od tog posla odustaju i oni koji imaju iskustva i koji su za to i posebno bili obučeni”, poručuje se u pismu.

Kako se navodi, obrazovanje djece trpi u slučaju promjene asistenata,a u praksi je dokazano da se djeca tada izlažu nepotrebnom stresu.

Organizacije su predložile da se pozicije asistenata ubuduće sistematizuju i da se obezbijedi da njihove troškove obezbjeđuje budžet Ministarstva prosvjete, jer su asistenti pomoćnici u procesu obrazovanja, a ne socijalne zaštite.

Kako su ukazali, na to upućuje i opšti stav Komiteta za prava osoba s invaliditetom u odnosu na pravo na inkluzivno obrazovanje od ove godine, u kome se od država zahtijeva da inistarstvo obrazovanja bude odgovorno za inkluzivno obrazovanje.

Pismo potpisuju NVO Naše sunce i HRA, a podržavaju ga predstavnici Udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju u Podgorici, Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju u Nikšiću, Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Udruženja Roditelji, Centra za građansko obrazovanje, Centra za ženska prava i Centra za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA.

Pismo podržavaju i predstavnici Instituta alternativa, Juventasa, Sigurna ženska kuća, Odreda izviđača “Njegoš” i Pandore.

Bonus video: