Pribilović: Cilj zadovoljan građanin kome će usluge pružati stručni i efikasni državni službenici

Svečano otvaranje organizovali su Ministarstvo javne uprave (MJU), Uprava za kadrove, HAUS-Finski Instituta za javno upravljanje i Ministarstvo uprave Hrvatske
96 pregleda 3 komentar(a)
Suzana Pribilović, Twinning projekat, Foto: Ministarstvo javne uprave
Suzana Pribilović, Twinning projekat, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ažurirano: 03.12.2018. 17:22h

Projekat „Podrška upravljanju ljudskim resursima u javnoj upravi“ treba da doprinese jačanju konkurentnosti crnogorske administracije i povećanju zadovoljstva građana, saopšteno je na svečanosti povodom otvaranja projekta.

Svečano otvaranje organizovali su Ministarstvo javne uprave (MJU), Uprava za kadrove, HAUS-Finski Instituta za javno upravljanje i Ministarstvo uprave Hrvatske.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, kazala je da projekat započinju u trenutku kada je Vlada u potpunosti posvećena reformi javne uprave i u momentu kada se stvaraju uslovi za njenu reorganizaciju sa ciljem stvaranja moderne, servisno orjentisane uprave.

„Naš ključni cilj je zadovoljan građanin kome će usluge pružati profesionalni, stručni i efikasni državni službenici“, kazala je Pribilović.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, rekla da je upravljanje ljudskim resursima jedan od izazova s kojim se javna uprava Crne Gore posljednjih godina suočava, i da je zato prepoznato kao dio Strategije reforme javne uprave 2016-2010.

„U skladu sa ciljevima Strategije, počela je primjena novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima čija rješenja su pohvaljena u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2017. Godinu“, kazala je Pribilović.

Na svečanosti je ocijenjeno da implementacija projekta doprinosi jačanju bilateralnih odnosa između Crne Gore, Hrvatske i Finske, kao i razmjeni najboljih iskustava i praksi, prateći iskustva i savremene trendove u oblasti reforme javne uprave i službeničkog sistema u državama EU.

„Projekat treba da doprinese jačanju konkurentnosti crnogorske administracije, kvalitetnijem upravljanju ljudskim resursima, kao povećanju zadovoljstva građana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je cilj projekta upravljanja ljudskim resursima u javnom sektoru uz punu primjenu standarda efikasne, servisno orjentisane i transparentne javne uprave.

Ciljevi projekta su, kako je saopšteno, i jačanje kapaciteta za planiranje i upravljanje postupkom zapošljavanja, za strateško planiranje i upravljanje procesom stručnog usavršavanja i osposobljavanja državnih službenika i namještenika, uspostavljanje standarda za upravljanje ljudskim resursima u javnom sektoru i jačanje kapaciteta upravne inspekcije.

Twinning projekat "Podrška upravljanju ljudskim resura u javnom sektoru", finansiran u sklopu IPA programa Evropske unije za Crnu Goru, traje dvije godine i realizuju ga eksperti iz institucija Finske i Hrvatske.

Bonus video: