Pešić: Znamo kako da prepoznamo plagijat

"Naravno da svaku diskusiju smatram korisnom, ali ipak postoji neki minimum da bismo govorili o akademskoj raspravi. U tom mislu, teško je akademski reagovati kada Daliborka Uljarević poruči UCG da će ona i njena svemoćna nevladina organizacija (NVO) "podijeliti sa Univerzitetom svoje istraživačke vještine i kriterijume prepoznavanja plagijata""
163 pregleda 7 komentar(a)
Vladimir Pešić
Vladimir Pešić
Ažurirano: 26.12.2016. 12:38h

Akademskom osoblju na UnIverzitetu Crne Gore (UCG) dobro su poznati kriterijumi kako da prepoznaju plagijat i kako da reaguju na njega, poručio je predsjednik Naučnog odbora Univerziteta, Vladimir Pešić.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je ranije da je UCG jedini državni univerzitet u regionu koji nema softver za otkrivanje plagijata, iako se njegovo uvođenje obećava već godinama.

Pešić je u reagovanju naveo da je je kao predsjednik Naučnog odbora UCG u posljednje dvije godine često imao potrebu da reaguje i da uđe u akademsku diskusiju sa pojedincima iz društva ili akademske sredine koji su iznosili svoje mišljenje o razvoju i budućnosti državnog Univerziteta.

"Naravno da svaku diskusiju smatram korisnom, ali ipak postoji neki minimum da bismo govorili o akademskoj raspravi. U tom mislu, teško je akademski reagovati kada Daliborka Uljarević poruči UCG da će ona i njena svemoćna nevladina organizacija (NVO) "podijeliti sa Univerzitetom svoje istraživačke vještine i kriterijume prepoznavanja plagijata"", kazao je Pešić.

On je rekao da, kao profesor, vjeruje da svako ima određeni potencijal da se bavi naukom, „ali ustvrditi da njena NVO ima naučno-istaživačke vještine koje ne postoje na Univerzitetu, zaista mi je teško prihvatiti, osim ako pod naučnim dokazom ne podrazumijevamo nečiji ad hoc iskaz“.

"CGO tako insistira da UCG prihvati "dokaze" sad već jasno "naučnika" D. Uljarević u slučaju njene hajke na profesora Velimira Rakočevića. Da sjutra kojim slučajem u nekim dnevnim novinama u Crnoj Gori (sigurno bi se našle neke da to objave) osvane naučna "istina" Daliborke Uljarević da je zemlja ravna ploča, po mišljenju CGO trebali bismo da ovu naučnu istinu D. Uljarević predajemo na Univerzitetu studentima“, naveo je Pešić.

On je poručio "naučnici" Uljarević da to ne ide baš tako.

"U nauci istina postane naučna istina kada se objavi u naučnim časopisima i kad je verifikuje naučna javnost, ne kad se objavi u medijima (ili saopštenjima NVO), po metodologiji NVO i kad je prizna ta NVO sa ciljem da se opravda grant".

Pešić je upitao zar nije red da se crnogorska javnost upozna sa naučnim i drugim referancama Uljarević.

"Možda bi dovoljno bilo da vidimo koje obrazovanje ima. Zaista, nejasno je šta to njoj daje poziciju u crnogorskom društvu da govori na sve moguće teme – o ratnim zločinima, izborima, ljudskim pravima, zdravstvu, obrazovanju, a evo sada i o nauci i plagijatima u nauci“.

"Za pitanje kojim želi da se bavi ovaj lovac na grantove treba puno više znanja od uobičajne površnosti koje čujemo od stručnjaka opšte prakse. Za početak, kad se govori o softveru za borbu protiv plagijata trebalo bi nešto znati o tome kako funkcionišu takvi softveri, koji su im realni dometi van engleskog govornog područja itd", kazao je Pešić.

On je ocijenio da situacija na UCG, kad je u pitanju problem plagiranja, nije gora nego što je to slučaj na bilo kom evropskom univerzitetu.

"Akademskom osoblju na UCG su dobro poznati kriterijumi kako da prepoznaju plagijat i kako da reaguju na njega. To se ne uči od lovaca na grantove, nego kroz pošten naučni rad i poštovanjem principa naučne istine“, naglasio je Pešić.

Prema njegovim riječima, UCG je samo u toku ove godine objavio više od 100 radova u vodećim citatnim bazama kao što je SCI lista, „na Google Scholar Citation je više od 70 naših istraživača koji imaju citirane radove, dva naša časopisa su ove godine ušla u Scopus“.

"Akademska zajednica, kao i naši studenti dobro znaju koliko truda, vremena, odricanja treba da se objavi rad u međunarodnom časopisu, u kome se radovi višestruko, nezavisno i skupulozno provjeravaju“, dodao je Prešić.

Kako je kazao, navođenje pozicije UCG u odnosu na Beograd, Zagreb i Ljubljanu jeftin je trik za javnost.

Pešić je podsjetio da je ukupan budžet Univerziteta u Ljubljani skoro 300 miliona eura, a UCG manje od 20 miliona.

"Kad se uzmu u obzir sredstva koja se opredjeljuju za državni UCG, biti među tri hiljade svjetskih univerziteta, a u kategoriji “izvrsnost” koja oslikava naučni doprinos univerziteta nalazimo se na 2041. mjestu, veliki je uspjeh i predstavlja rezultat ogromnog rada i istinskog zalaganja svakog profesora, saradnika i studenta“, smatra Pešić.

On je upitao i "zašto uvaženi CGO ne kaže gdje je na tim listama UCG bio prije svega par godina i koliko je od tada napredovao, što ne kaže gdje su privatni univerziteti u Crnoj Gori bili tada i gdje su sada".

"Bez ozira na razne “istine” koje se mogu skoro svakodnevno čuti u saopštenjima CGO i nekih medija u Crnoj Gori, činjenica je da većina građana ove zemlje, po svim anketama pa čak i ovim koje se rade po metodologijama NVO biznisa, upravo UCG svrstavaju među institucije u koje imaju najviše povjerenja. To povjerenje ne mogu pokvariti ni obmanjujuća „istraživanja“, ne o korupciji, već nečijem osjećaju da negdje postoji korupcija“, naveo je Pešić.

Nažalost, kako je kazao, ovo je je zemlja koja je se odavno našla u matriksu NVO, "pa je normalno očekivati ostrašćene reakcije kvazieksperata na korake od sedam milja koji se preduzimaju u pravcu razvoja i podizanja ugleda UCG".

"Samo sa slabim Univerzitetom, razni polupriučeni eksperti koji su to postali zahvaljujući medijskoj kampanji, a ne referencama, mogu da dođu do svojih grantova, do zagarantovanih mjesta u raznim vladinim komisijama, pa čak i do ministarskih fotelja", zaključio je Pešić.

Bonus video: