Amfilohije: Zakon ne zaslužuje da se nađe u Skupštini

"Ovako opasan, nedobronamjeran i zlonamjerno pripremljen zakon ne zaslužuje da se o njemu diskutuje i raspravlja u crnogorskoj skupštini dok ne dobije saglasnost svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije i sa najvišim međunarodnim standardima”, kazao je Amfilohije
3981 pregleda 82 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Amfilohije, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Opasan, nedobronamjeran i zlonamjerno pripremljen Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne zaslužuje da se o njemu diskutuje u crnogorskoj skupštini dok ne dobije saglasnost svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, ocijenio je mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije.

On je kazao da Pravoslavna crkva uporno drži vrata otvorena za stručan, transparentan i sveobuhvatan dijalog zasnovan na pozitivnom iskustvu savremenih, sekularnih država u Evropi i svijetu, čuvajući princip jednakosti i ravnopravnosti.

"Sve što tražimo za sebe tražimo i za druge", rekao je Amfilohije za list Dan.

On smatra da je, zbog brojnih nedostataka zakona, jedino ispravno rješenje za sve kojima je stalo do budućnosti, mira, stabilnosti i međureligijskog sklada i bratskog suživota u Crnoj Gori da se povuče iz procedure.

"Ovako opasan, nedobronamjeran i zlonamjerno pripremljen zakon ne zaslužuje da se o njemu diskutuje i raspravlja u crnogorskoj skupštini dok ne dobije saglasnost svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije i sa najvišim međunarodnim standardima”, kazao je Amfilohije.

On je dodao da moderna i savremena država ima ulogu i obavezu da garantuje mir, vladavinu prava, da štiti imovinu svih, da jemči pravednost među ljudima i da svi građani u takvoj državi imaju osjećanje prosperiteta i sigurnosti.

“Kod nas se događa drugačije: državna vlast, koja treba da garantuje mir, upravo svojim činjenjem proizvodi konflikt. Čini se da je iz te potrebe da se građani drže u stalnoj napetosti nastao i ovaj zakon", rekao je Amfilohije.

On smatra da u pripremi zakona nije ispoštovan nijedan evropski, demokratski princip i da je donesen je bez neophodnog dijaloga.

"Zemlje Evropske unije, kojoj teži Crna Gora, imaju pisane obaveze u Amsterdamskom ugovoru i u drugim aktima da sa crkvama i vjerskim zajednicama vode javni, transparentni i suštinski dijalog o svim pitanjima od javnog društvenog interesa, a kamoli o pitanju vjerskog zakonodavstva, što je bila i osnovna preporuka VK", rekao je Amfilohije.

Bonus video: