Apsurdne presude: Službenici Vojske pet eura, advokatici 377

Zaštitnica državnog interesa pravda se da se službenici nisu držali sporazuma, pa su angažovali advokate koji imaju tarife
166 pregleda 4 komentar(a)
MUP, Foto: Savo Prelević
MUP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.01.2017. 21:03h

Osnovni sud u Podgorici donio je prošle godine najmanje 20-ak presuda po tužbama zaposlenih u državnim službama, u kojima su troškovi postupaka višestruko veći od dosuđenih iznosa.

Samo u 14 slučaja za troškove advokata iz sudskog budžeta treba da se isplati 5.614 eura, iako su tužbe bile zbog dugova koji su bili i ispod 10 eura.

Vlada je za ovu godinu proglasila mjere štednje smanjujući socijalne naknade i privremeno ukidajući dječje dodatke, a iz budžeta je za sudske i radne sporove za četiri godine isplaćen 71 milion eura. Prema podacima DRI država je iz budžeta platila 71 milion za sudske i radne sporove od 2012. do 2016. godine.

Presude pokazuju da su državu najčešće tužili zapsleni u Ministarstvu odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tako je G.V. iz Podgorice, koga je zastupala advokatica Makedonka Kasalica, tužio Vojsku zbog umanjene naknade za topli obrok. Sudija Simo Rašović presudio je da treba usvojiti tužbeni zahtjev i isplatiti 6,61 euro tužiocu, od čega se 2,39 eura odnosi na obračunate zatezne kamate. Po presudi, država je trebalo da isplati u tom slučaju 387 eura za troškove postupka, odnosno za advokata.

Advokatica Kasalica takođe je zastupala tužilju L.Đ., koja je u oktobru prošle godine dobila spor protiv Vojske. Po presudi istog sudije, država se obavezala da L.Đ. isplati 2,98 eura za topli obrok iz avgusta i dodatnih 1,68 eura za kamate. Troškovi sudskog postupka u tom slučaju iznose 377 eura.

“Vijesti” su tražile komentar zaštitinice imovinsko pravnog interes adržave Dragane Đuranović, koja treba da štiti državni interes, ali ona nije odgovorila.

Uredniku pravnog portala “Auditorijum” i bivšem advokatu Predragu Mugoši, koji se interesovao kako će spriječiti ogromne štete, Đuranović je napisala da je Vlada sa sindikatima zaposlenih u upravi dogovorila da zaostala potraživanja isplate preko Sporazuma po osnovu manje isplaćenog toplog obroka u iznosu od 10 eura i regresa od 15 eura.

"Međutim, određeni broj zaposlenih u državnim organima nije pristao da im se predmetna potraživanja isplate posredstvom Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, već uz angažovanje advokata, ta potraživanja ostvaruju pred sudom u sudskom postupku“.

Zaštitinica interesa države je potvrdila da je u presudama, na koje se poziva Mugoša, visina duga koji se potražuje na sudu veoma mala u odnosu na sudske troškove, jer je razlog tome advokatska tarifa.

„Kada se ima u vidu advokatska tarifa kojom je propisano da advokatu pripada nagrada prema vrijednosti spora, i to za svaku preduzetu radnju do 5.000 eura, iznos od 100 eura, uz uvećanje po osnovu troškova vještačenja, troškovi postupka budu znatno veći od iznosa glavnog duga“, navela je ona.

Mugoša je zaštitinicu obavijestio da je u samo desetak presuda iz zadnjeg kvartala prošle godine, odnos između visine glavnog duga i troškova viši od odnosa 1:3.

DRI je početkom prošle godine utvrdila da nije postojalo ekonomično upravljanje za sudske troškove po osnovu radnih odnosa, koji se isplaćuju iz budžeta. Revizori su utvrdili da zaposleni sporove najčešće vode protiv ministarstava unutrašnjih poslova, odbrane, pravde i finansija. Zbog toga im je preporučeno da, između ostalog, postupaju po pravosnažnim presudama i izbjegnu neekonomično trošenje budžetskih sredstava. Ministarstavima je dat rok od pola godine da postupe po preporukama iz izvještaja.

U izjašnjenju ministarstava na preporuke DRI uglavnom se traže opravdanja za takve prilike.

Tužili i za 50 centi, sud odbio zahtjev

Zaposleni u MUP-u pokretali su sudske postupke protiv države tražeći da im na ime regresa za 2008. i 2009. godinu isplati iznos manji od jednog eura.

Takvi zahtjevi su odbijeni, jer je sud utvrdio da je protekao i subjektivni i objektivni rok u kojem je tužilac mogao da traži naknadu štete na ime manje isplaćenog regresa za korišćenje godišnjeg odmora za 2008. godinu. B.Ž. iz Podgorice jedan je od zaposlenih koji je tužio državu tražeći 0,50 eura za regres iz 2008. i 0,10 eura za 2009. godinu, navodi se u presudi Osnovnog suda.

Bonus video: