Ateisti CG: Vjerske organizacije manipulišu osjećanjima građana

Vjerske organizacije manipulišu osjećajem pripadnosti religiji većeg dijela građana i imaju jak uticaj i moć na procese donošenja odluka
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2013. 09:12h

Vjera treba da bude odraz slobodnog izbora svakog pojedinca i ne smije biti zloupotrebljena od vjerskih organizacija što je, nažalost, praksa u Crnoj Gori, poručila je grupa Ateisti Crne Gore u svom prvom saopštenju, kojim najavljuju početak djelovanja.

"Svjedoci smo da vjerske organizacije manipulišu osjećajem pripadnosti religiji većeg dijela građana i da, zahvaljujući tome, imaju jak uticaj i moć na procese donošenja odluka. Mnogi građani to ne vide, ili ne žele da vide, jer su njihove vjerske vođe nerijetko i politički aktivisti, zastupnici određenih političkih opcija, i kao takvi uživaju njihovu podršku", navodi se u saopštenju dostavljenom "Vijestima".

Manipulišući vjerskim osjećanjima građana, kako se dalje navodi, najveće vjerske organizacije u Crnoj Gori postale su faktički politički ali i finansijski centri moći, "sve pod krinkom vjere u boga, koji je često samo izgovor za brojne nezakonite radnje i prikrivanje političkih, finansijskih i drugih aktivnosti koji nemaju nikakve veze sa religijom".

Ateisti Crne Gore je, kako se pojašnjava, neformalna grupa slobodnih građana okupljenih oko ideje ateizma kao odbrane sopstvene slobode da ne vjeruju "i, prije svega, braneći tekovine sekularizma kao civilizacijskog dostignuća".

"Ateisti Crne Gore nemaju ništa protiv toga da ljudi vjeruju, odnosno, da budu vjernici, kako se to već počelo imputirati, već se zalažu da taj osjećaj bude slobodan iskaz pojedinca a ne nametnuta odrednica. Mi smo za sekularnu državu Crnu Goru, odvojenu od vjerskih zajednica kako je to i propisano Ustavom", navodi se u saopštenju.

Crna Gora je po Ustavu sekularna država (Ilustracija) (Foto: Luka Zeković)

Ta neformalna grupa pojedinaca se zalaže za slobodu vjere i mišljenja i istovremeno protiv zloupotrebe slobodnih osjećanja građana.

"Naša misija je da sve institucije, posebno vjerske, zauzmu ono mjesto u društvu koje im Ustavom i zakonima i pripadaju - da Crna Gora konačno postane zemlja slobodnih pojedinaca i efikasnih državnih institucija koje će sprovoditi ustavne i zakonske norme", kaže se u saopštenju i dodaje da kao svoja načela prihvataju odredbe Dablinske deklaracije Svjetskog kongresa ateista, usvojene 5. juna 2011. godine.

Javnost će o daljim aktivnostima grupe biti blagovremeno obaviještena, zaključuje se u saopštenju Ateista Crne Gore, a možete ih pratiti na Twitteru: @ateisticg i putem hashtaga #ateisticg

Galerija

Bonus video: