Bez fizičara i matematičara nema države

Obradović, Backović i Vukotić protiv spajanja studijskih programa matematike i fizike
229 pregleda 19 komentar(a)
PMF, Foto: Arhiva Vijesti
PMF, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.04.2016. 19:24h

Bivši ugledni profesori Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) protive su najavljenom spajanju studijskih programa matematike i fizike.

Predrag Obradović, Slobodan Backović i Perko Vukotić ocijeniili su kao neargumentovano objašnjenje da se to čini zbog malog broja studenta.

“Mali broj studenata na matematici i fizici se ne rješava spajanjem programa. Činjenica je da je nezamisliv univerzitet bez kvalitetnih studija matematike i fizike, da su nezamislive i druge nauke bez matematike i fizike, a jednako je nezamisliva država bez matematički i fizički pismenih građana”, piše u zajedničkom saopštenju trojice profesora.

Tvrde da je koncept studija na takozvanim dvogrupama davno prevaziđen, upravo zbog toga što takvi programi ne mogu da odgovore na zahtjeve savremene škole.

Ističu da da je do sada studije završilo 148 matematičara i 146 fizičara, a da je lani na Zavodu za zapošljavanje traženo 148 profesora matematike i 29 profesora fizike.

“Oko 20 osto nastave iz matematike i fizike u našim osnovnim i srednjim školama je nestručno zastupljeno, a nešto manje od 20 odsto profesora matematike i fizike u školama već ima više od 60 godina”.

Oni smatraju “neprihvatljivim i duhu dobre akademske prakse neprimjerenim” promjene koje se namjeravaju, po zahtjevu Rektorata Univerziteta Crne Gore (UCG), sprovesti na PMF-u.

“Izričiti zahtjev Rektorata da se pređe na sistem školovanja 3+2+3 smatramo neracionalnim i nepotrebnim. Naime, studije od tri godine (prvi stepen) ne mogu obezbijediti visoke kompetencije koje su neophodne za rad u savremenoj školi. Po prijedlogu rektorata studije bi se zbog toga morale produžiti još dvije godine (3+2). Time bi se trajanje školovanja, u odnosu na prethodne sisteme 4 ili 3+1, nepotrebno produžavalo za jednu godinu i više bi koštalo”. Podsjetili su da su četvorogodišnje studije matematike i fizike počele sa radom 1980. godine.

Bonus video: