Bez plate, ali sa značkom, još čeka pravdu

Veljko Đokić je policijsku uniformu obukao 1983. godine, a u tivatskoj policiji je od 1998. Prvo rješenje kojim ga poslodavac obavještava da njegov radni odnos prestaje već sjutradan, Đokiću je uručeno 27. decembra, 2010. Kao razlog navedeno je da nije bio na poslu pet dana zaredom, ali Đokić je to negirao i kazao i ranije „Vijestima“ da on na poslu nije bio sedam mjeseci
12721 pregleda 0 komentar(a)
Šest mjeseci do uslova za penziju: Đokić, Foto: Damira Kalač
Šest mjeseci do uslova za penziju: Đokić, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 29.12.2019. 10:40h

Upravni sud ponovo će odlučivati o slučaju Veljka Đokića, policajca iz Tivta koji je za devet godina dobio pet rješenja o prestanku radnog odnosa od istog poslodavca i po čijim je žalbama Komisija tokom godina različito postupala.

Advokat Ivo Bošković nedavno je Upravno sudu podnio tužbu Đokića, službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), protiv države Crne Gore, odnosno resora Mevludina Nuhodžića, radi poništenja rješenja Komisije za žalbe iz oktobra 2019. i vraćanja zaposlenog na rad.

Đokić je policijsku uniformu obukao 1983. godine, a u tivatskoj policiji je od 1998. Prvo rješenje kojim ga poslodavac obavještava da njegov radni odnos prestaje već sjutradan, Đokiću je uručeno 27. decembra, 2010. Kao razlog navedeno je da nije bio na poslu pet dana zaredom, ali Đokić je to negirao i kazao i ranije „Vijestima“ da on na poslu nije bio sedam mjeseci.

“Jer sam proglašen tehnološkim viškom i nikad iz MUP-a, čiji sam službenik, nisam raspoređen u UP“, rekao je on.

Prvo rješenje o njegovom otkazu, na zahtjev tadašnjeg načelnika Veselina Smolovića, donio je tadašnji i aktuelni direktor Uprave policije Veselin Veljović. Rješenje, kaže advokat Đokića, nikad nije postalo pravosnažno, ali su primanja tivatskom policajcu ukinuta već četiri dana pošto je napisano. Tako Đokić već devet godina nema primanja, ali i dalje duži policijsku značku.

Na Đokićevu žalbu na prvo rješenje o otkazu, Komisija za žalbe odgovorila je pet godina kasnije, u decembru, 2015. Utvrdili su da je protiv Đokića mogao biti pokrenut samo disciplinski postupak. Isti odgovor Komisije dobio je i na žalbu nakon što mu je godinu kasnije uručeno i drugo rješenje o otkazu.

Advokat Bošković ocijenio je da je takvo mišljenje Komisije „smišljeno“.

„Da tužilac ne bi imao mogućnost podnijeti tužbu Upravno sudu“, naveo je on.

U aprilu 2017. godine Đokić dobija i treće rješenje o prestanku radnog odnosa, a Komisija sada prvi put odbija njegovu žalbu. Njegov advokat prvi put se tada žalio Upravnom sudu, koji je donio presudu u korist Đokića.

Službena legitimacija i jedno od rješenja o otkazu
Službena legitimacija i jedno od rješenja o otkazu(Foto: Damira Kalač)

Na ponovnom postupku, Komisija je u decembru 2018. usvojila žalbu, ali je pola godine kasnije, sredinom marta 2019. godine, donijeto četvrto rješenje o otkazu. Komisija je tada usvojila Đokićevu žalbu i poništila još jednom rješenje Veljovića.

Đokić, međutim, početkom septembra dobija i peto rješenje o otkazu, a Komisija 16. oktobra odbija žalbu.

Njegov advokat kaže da je to „isključivo jer shodno važećim propisima nema zakonsku mogućnost da opet ukine prvostepeno rješenje“.

„Iz nekog razloga Komisija ponovo poštuje ove odredbe, mada tužiocu nije potpuno jasno zašto poštuje ove, a druge ne, vjerovatno iz razloga jer bi bilo suviše očigledno nepoštovanje propisa“, navodi on, pored ostalog, u tužbi Upravno sudu.

Dodaje i da posljednje rješenje Komisije na žalbu Đokića potpisuje Vera Medojević, koja je potpisala i prethodno. Kazao je i da je posljednje obrazloženje Medojevićeve potpuno drugačije nego nepunih godinu ranije.

“U obrazloženju ona potpuno ‘gubi’ iz vida iste one odredbe članova 79,81,82 i 85, Zakona o policiji, za koje je dana dana 27. 12. 2018. godine nalazila da su na snazi i da ih treba primijeniti, a ne član 4 Zakona o policiji za koji tada nalazi da za njega nije bilo mjesta primjeni, dok sada nepunih godinu dana kasnije nalazi da treba primijeniti odredbe člana 4 Zakona o policiji“, stoji u tužbi Upravnom sudu.

Đokićev advokat u tužbi predlaže da sud poništi posljednje rješenje Komisije i presudom riješi slučaj vraćanjem Đokića na radno mjesto policajca, na kojem je, kako je naveo, „bio na dan donošenja nezakonitog rješenja od dana 27. 12. 2010“.

Bošković je ranije je kazao „Vijestima“ da će neko morati da nadoknadi sve neisplaćene zarade njegovog klijenta.“

Đokiću je do ispunjenja uslova za penziju ostalo šest mjeseci.

Zakon mijenjan zbog trajanja postupaka

O slučajevima poput Đokićevog u kojem upravni postupak traje godinama, „Vijesti“ su ranije pitale i Komisiju za žalbe. Iz Komisije su podsjetili da je, upravo u cilju sprečavanja dugog trajanja upravnih postupaka, prije dvije godine usvojen Zakon o upravnom postupku (ZUP). Kazali su i da će postupci koji do stupanja na snagu tog zakona nisu pravosnažno okončani, biti riješeni po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

„Kada je drugostepeni organ po žalbi već jednom poništio prvostepeno rješenje, a stranka izjavi žalbu na novo rješenje prvostepenog javnopravnog organa, drugostepeni organ je dužan da poništi prvostepeno rješenje i sam riješi upravnu stvar”, kazali su iz Komisije. Postupci koji do dana početka primjene tog zakona nisu pravosnažno okončani, kako su dodali iz Komisije, biće okončani prema odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

“Konkretni predmeti na koje se ukazuje u vašem pitanju, započeti su po odredbama ranije važećeg zakona”, rekli su “Vijestima” iz Komisije.

Bonus video: