Bijelo Polje: Opština duguje zaposlenima šest plata

“ Opština Bijelo Polje je 24. februara 2017. isplatila platu zaposlenima za avgust 2016. Po dinamici priliva i odliva sredstava nije izvjesno da će Opština uspjeti ove godine da isplati više od 5-6 zarada (1-2 za ovu godinu). To ozbiljno dovodi u pitanje funkcionisanje gradske uprave i održivost gradskih finansija”, poručili su iz Alternative
108 pregleda 8 komentar(a)
Bijelo Polje grad, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje grad, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 14.03.2017. 21:36h

Zbog kašnjenja u isplati zarada u Opštini Bijelo Polje, Alternativa je pokrenula inicijativu da se u tom gradu uvede prinudna uprava.

U Inicijativi koju su iz te partije uputili Vladi, kako navode u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, zahtijeva se da uvedu prinudnu upravu zbog “nemogućnosti uprave grada da servisira nastale finansijske obaveze i potraživanja”.

“ Opština Bijelo Polje je 24. februara 2017. isplatila platu zaposlenima za avgust 2016. Po dinamici priliva i odliva sredstava nije izvjesno da će Opština uspjeti ove godine da isplati više od 5-6 zarada (1-2 za ovu godinu). To ozbiljno dovodi u pitanje funkcionisanje gradske uprave i održivost gradskih finansija”, poručili su iz Alternative koja je nedavno prerasla u političku partiju.

Traže da se mjera uvođenja prinudne uprave ozbiljno razmotri i stavi na glasanje na sljedećoj sjednici Vlade.

Koordinator Alternative Vesko Pejak ocijenio je da je stanje u Bijelom Polju zrelo za vanredne mjere, jer je očigledno da menadžment ne radi svoj posao.

“U Bijelom Polju više od polovine mladih je nezaposleno, a slično je i sa starijim od 40 godina. Šansa da će neko stariji naći posao je nerealna i radnici računaju da je bolje i da im duguju tolike plate, nego da ostanu bez posla... Menadžment zna da se oni neće buniti, zbog toga se mnogo i ne brinu kada će isplatiti narednu zaradu“.

Pejak je podsjetio da radnici imaju zakonsko pravo na štrajk i da taj vid borbe nije vansistemski bunt.

Kujović: Ponašamo se domaćinski, isplata plata je posljednji problem

Potpredsjednik za finansije Opštine Bijelo Polje Abaz Kujović kazao je da imaju problema sa dinamikom izmirivanja obaveza, što je posljedica velikih investicija u infrastrukturu u protekloj deceniji, ali i globalne krize.

“Činjenica je da se nalazimo tek u drugoj godini realizacije desetogodisnjeg sanacionog plana i do sada smo već riješili probleme obaveza prema državi, bankama i svim glavnim dobavljačima, ali i obezbijedili dalje finansiranje najvažnijih gradskih projekata iz eksternih izvora finansiranja. Kao odgovorni domaćini smatrali smo da na posljednjem mjestu treba rješavati finansijske probleme koji se tiču nas samih, te je naš posljednji preostali problem isplata zaostalih zarada”.

On je istakao da su lani sva javna preduzeća isplatila 12 plata, a Opština i javne ustanove 11.

“U ovoj godini će, ukoliko bude nastavljeno po planu, biti izmireno najmanje 13 zarada”.

Zaposleni su potvrdili da im je u februaru isplaćena avgustovska zarada.

Bonus video: