Bijelo Polje: Probleme građana rješavaju uz "Sistem 48"

Novi softver građanima Bijelog Polja omogućava da elektronski prijave komunalne probleme i zauzvrat mogu očekivati rješavanje prijavljenog problema u roku od 48 sati, ili dobiti odgovor o načinu njegovog rješavanja
2381 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od problema i parkiranje kod magistrale
Jedan od problema i parkiranje kod magistrale

Seoski put kroz mjesto Duga njiva, koji je uništen zbog nevremena, saniran je po zahtjevu mještana tog dijela Tomaševa, upućenog putem aplikacije „Sistem 48“, koji je nedavno zaživio u Bijelom Polju.

Bjelopoljska opština je prva na sjeveru uvela veb portal za elektronsku komunikaciju sa građanima, pod nazivom “Sistem 48”, koji radi od početka maja.

Novi softver građanima Bijelog Polja omogućava da elektronski prijave komunalne probleme i zauzvrat mogu očekivati rješavanje prijavljenog problema u roku od 48 sati, ili dobiti odgovor o načinu njegovog rješavanja.

“Kako u selu žive stari i iznemogli ljudi, do njih se može doći samo terenskim vozilima. Više puta su se obraćali preko mjesne zajednice, međutim i pored obećanja nema nikakvih rezultata”, naveli su građani u elektronskoj prijavi koju su uputili 6. jula i njihov problem je riješen.

U odgovoru 9. jula Sekretarijata stoji preporuka građanima da se obrate Mjesnoj zajednici, kako bi taj put uvrstili u plan sanacije putnih pravaca koji su planirani Planom predloženih radova od mjesnih zajednica, te da su ekipe na terenu, nakon čega je taj dio puta osposobljen.

Od 9. maja, kada je zabilježena prva prijava, do danas, građani su uputili 66 raznih elektronskih prijava za razne probleme. Najviše zahtjeva se odnosi na probleme rupa na putevima, probleme odvoženja smeća, rješavanje problema divljih deponija, javne rasvjete...

Sektretar Sekretarijata za stambeno–komunalne poslove Dejan Luković je kazao da su odmah po prijemu zahtjeva putem aplikacije “Sistem 48” davali nalog JKP “Lim” i da su ekipe odmah izlazile na teren i sanirale rupe.

“Po obavljenom poslu, građanima koji su podnijeli zahtjeve dostavili smo fotografije putem aplikacije”, kazao je Luković.

On je objasnio da je nekada moguće direktno intrevenisati, ali da ima zahtjeva koji se odnose i na neke zahtjevnije radove.

„Mi intervenišemo odmah po prijavi, ali kada je riječ o komunalnim poslovima koji su zahtjevniji i za koje su neophodni duži radovi, šaljemo odgovor zainteresovanim strankama da smo primili zahtjev, te da ćemo izaći na teren u najkraćem roku“, objasnio je on.

O 13 prijava za rupe na putevima, problem je riješen u četiri slučaja, dok je status ostalih prijava “u radu”. Uspješno su riješene sve prijave nepropisnog parkiranja (šest), problemi oko javne rasvjete (četiri koje se odnose na nedostatak sijalica), izlivanje fekalnih kanalizacija (tri) i divlje deponije (tri). Riješene su su i sve prijave koje se odnose na održavanje čistoće i odvoženje smeća (tri), kao i jedan slučaj prijave buke. Riješene su i tri prijave održavanja korita rijeka, dok je isto toliko njih u radu. Kada su u pitanju prijave za pse lutalice, za sve slučajeve stoji da je slučaj uspješno riješen, iako u pojašnjenju piše da na prijavljenim lokacijama radnici Komunalnog “Lim” nisu uočili pse lutalice.

Jedna od najnovijih prijava, upućena 12. jula, odnosi se na nepropisno parkiranje pored raskrsnice u Ulici 3. sandžačke brigade.

“Na vrh Kule je prije 30-ak godina srušeno brdo da bi se poboljšala preglednost na raskrsnici. Na istom tom mjestu se svakodnevno parkiraju kamioni i auta, pa je preglednost za uključenje na magistralni put iz pravca crkve užasno. Napominjemo da su u toj ulici zbog ovih problema učestali udesi”, piše u prijavi građana.

Bonus video: